VIDEO "Tirgošanā iesaistās arī cilvēki ar invaliditāti." Rīdzinieks novērojis, kā tiek viltotas invalīdu stāvvietu kartes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: olympuscat/Shutterstock

Kāds rīdzinieks novērojis vairākus gadījumus, kad tiek viltotas invalīdu stāvvietu kartes, jo stāvvietas Rīgā ar tām iespējams izmantot bez maksas. Atklāts, ka šādu karšu tirgošanā iesaistās arī cilvēki ar invaliditāti, vēsta raidījums "Bez Tabu". 

Kāds vīrietis kopētavā 20 eksemplāros izveidojis invalīdu stāvvietu kartes un lūdzis darbiniekam tās ielaminēt. Šo notikumu pirms pāris gadiem novērojis Daniels, kurš bija gatavs izsaukt policiju. Karšu izveidotājs atzina, ka par samaksu kartes nodod lietošanai citiem šoferiem, kuri vēlas iegūt invalīdiem domātas privilēģijas.

Piemēram, iespēju par brīvu novietot automašīnu invalīdiem paredzētās stāvvietās.

Abi viltotās kartes saplēsa. Tomēr rudenī Daniels pie mājas pamanīja citu vīrieti, kurš novietojis automašīnu invalīdiem paredzētā stāvvietā ar kādai sievietei piederošu stāvvietas karti. Sieviete kā pasažieris vīrietim transportlīdzeklī nav manīta ne reizi, norāda Daniels. Pašvaldības policijas darbinieki norādījuši, ka nevar pārbaudīt, vai autovadītājs par stāvvietu samaksājis. To var tikai attiecīgās stāvvietas kontrolieri.

Uzņēmums "Rīgas satiksme" skaidro, ka var piemērot pēcapmaksas rēķinu, ja manīta viltota invalīdu stāvvietu karte. 

Rīgā, Dzirnavu ielā, par stāvvietu stundā jāmaksā 2 eiro un 50 centi. Par astoņām stundām tie ir 20 eiro, savukārt nedēļā - 100 eiro.  Savukārt tie, kuri dzīvo netālu, var iegādāties iedzīvotāja karti par 70 eiro mēnesī.

Tomēr ar invalīdu stāvvietas karti par stāvvietu nav jāmaksā. Valsts policija apstiprina, ka Latvijā darbojas dokumentu viltotāji.

"Pavisam nesen triju valstu sadarbības dēļ (Spānijas, Polijas un Latvijas) Malagā tika aizturēts Latvijas piederīgais, kurš tieši nodarbojās ar dažādu dokumentu viltošanu. Šo dokumentu starpā arī bija invalīdu stāvvietu atļaujas," skaidro Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieks Māris Priednieks.

Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes loceklis Ivars Balodis arī atzina, ka paši cilvēki ar invaliditāti piedalās invalīdu stāvvietu karšu tirgošanā, piedāvājot tās par samaksu iegādāties kādam citam, kurš vēlas izmantot šai sociālajai grupai paredzētās privilēģijas.

Ja kopijas ar uztrenētu aci atklāt ir iespējams, tad nav mehānisma, kā cīnīties ar autovadītājiem, kuri uzdodas par invalīdu pavadoņiem un izmanto viņu kartes diendienā. Viens risinājums ir saīsināt kartes derīguma termiņu, kas šobrīd ir 10 gadi, kā arī uzlabot un pilnveidot to dizainu. 

Tomēr Ceļu satiksmes un drošības direkcijas pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters gan norāda, ka tas nav tik vienkāršs uzdevums.

"Šis apliecību vai kartes dizains ir vienots visā Eiropas Savienībā, jo Latvijā izdoto invalīdu stāvēšanas karti var izmantot visā Eiropas Savienībā.

Līdz ar to šis dizains ir vienots un pagaidām nav informācijas, ka tas varētu tuvākajā nākotnē tikt pārstrādāts," stāsta Mālmeisters.

Valsts policija atgādina, ka par dokumentu viltošanu draud līdz pat četriem gadiem ilga brīvības atņemšana.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu