VIDEO ⟩ NASA uz Mēnesi nosūtījusi visu laiku jaudīgāko raķeti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NASA bezpilota kosmosa kuģis "Artemis I".
NASA bezpilota kosmosa kuģis "Artemis I". Foto: AP/Scanpix

Trešdien, 16. novembrī, ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) veiksmīgi nosūtījusi ceļā uz Mēnesi bezpilota kosmosa kuģi "Artemis I". Pēc vairākām ķibelēm šis bija atkārtots mēģinājums palaist raķeti.

Nesējraķete SLS, kas ir varenākā raķete kāda jebkad uzbūvēta un slejas 32 stāvu augstumā, startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā plkst. 1.48 (plkst. 8.48 pēc Latvijas laika).

Šī ir pirmā no plānotajām trīs "Artemis" misijām, no kurām pēdējā norisināsies 2025.  gadā.

Tajā uz Mēness pēc 50 gadu pauzes atkal kāju spers cilvēks, turklāt pirmā sieviete un pirmais cilvēks, kura ādas krāsa nav balta.

Pa Mēnesi ir staigājuši tikai 12 cilvēki, kas visi bija amerikāņi. Zemes pavadoni neviens cilvēks nav apciemojis kopš 1972. gada, kad NASA apturēja "Apollo" misijas.

Beigu beigās Mēness dienvidpolā plānots izveidot paliekošu Mēness bāzi, kas kalpos ne tika kā astronautu dzīvesvieta, bet arī kā pieturvieta Marsa un kosmosa dzīļu apguvējiem.

Saprotams, ka šāda mēroga misijas sākas ar mazāku pirmo soli. Tam vari sekot līdzi tiešraidē.

Nesējraķete SLS tika veiksmīgi palaista, neskatoties uz tehniskām problēmām.

Misijas laikā plānots Mēness orbītā nogādāt un pēc tam sagaidīt atpakaļ uz Zemes bezpilota kapsulu "Orion". Lai arī kapsula tiks vadīta attālināti, tā ir paredzēta cilvēku pilotiem. Tādējādi šis būs pirmais cilvēku transportēšanai paredzētais kosmosa kuģis, kas kosmosā devies tik tālu no Zemes – aptuveni 65 tūkstošus kilometru aiz Mēness. Pēc tam, izmantojot Mēness gravitāciju un dzinējus, kapsula atgriezīsies uz Zemes.

Inženieri otrdienas vakarā bija spiesti apturēt šķidrā ūdeņraža plūsmu uz galveno raķetes posmu vārsta noplūdes dēļ, taču komandai, kas tika nosūtīta uz palaišanas platformu, stundas laikā izdevās problēmu atrisināt.

Vēlāk NASA ziņoja, ka radusies problēma raķetes lidojuma ceļu uzraugošajam radaram, bet arī tā tika novērsta.

Šī ir trešā reize, kad NASA centās palaist SLS. Iepriekšējās divās reizēs raķetes startu tehnisku problēmu dēļ nācās atlikt. Raķetes palaišanu aizkavēja arī viesuļvētra "Īens", kas septembrī plosījās ASV Floridas štatā.

Plānots, ka misija sniegs nozīmīgu informāciju par to, kā kapsula uzvedas kosmosā, un bruģēs ceļu nākamajām misijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu