FOTO ⟩ Kāda kareivja fotoalbumā atrastas unikālas un vēl neredzētas Kristāla nakts fotogrāfijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Kāda ebreju-amerikāņu kareivja fotoalbumā atrastas unikālas un vēl neredzētas Kristāla nakts fotogrāfijas, kad Vācijā notika masveidīgi nacistu partijas organizēti un valsts atbalstīti pret ebrejiem vērsti grautiņi, vēsta ārvalstu mediji.

Kareivja ģimenei gan nav ne jausmas, kā šīs fotogrāfijas nonākušas pie viņa, jo viņš nekad nav runājis par Otrā pasaules kara laikā notikušo.

Foto: Unikālas un vēl neredzētas Kristāla nakts fotogrāfijas

Pirms vairāk nekā 80 gadiem nacisti izgāja Vācijas un Austrijas ielās, lai izdemolētu ebreju uzņēmumus, mājas un sinagogas, Viņi uzbruka katram, kas izskatījās pēc ebreja. Ielas klāja izdauzīto skatlogu stikli, tāpēc šī nakts tika nodēvēta par Kristāla nakti.

Jaunās, profesionāli uzņemtās fotogrāfijas tikai apliecina faktu, ka nacistu uzbrukums Vācijas un Austrijas ebrejiem bija labi organizēts, nevis spontāns pasākums, kā tas tika pasniegts tolaik.

"Mēs redzam, ka šie tuvplāni parāda to, ka fotogrāfi bija daļa no šī notikuma. Tas viss kalpo par tālāku pierādījumu tam, ka tas viss tika diktēts no augšas un nebija spontāns pasākums," vēstīts paziņojumā presei.

Fotogrāfijās redzami nacistu virsnieki, kas stiepj grāmatas šķiet, lai sadedzinātu; ugunsgrēks, kas plosās sinagogā; nacisti, kuri plēš skatlogus un sagrauj iedzīves.

Šīs fotogrāfijas ir retums, jo tajās skaidri redzama nacistu simbolika uz uniformām. Tajā laikā nacisti centās izvairīties no tiešas saiknes novilkšanas ar šo notikumu. Nacisti nevēlējās šādi izskatīties.

Kristāla nakts jeb "Saplēstā stikla nakts" bija 1938. gada nakts no 9. uz 10. novembri, kad pirmo reizi juridiskās un sociālās represijas pret ebrejiem nacistiskajā Vācijā pārauga tiešās fiziskās represijās.

Naktī nacisti izgāja ielās un uzbruka ebrejiem un to īpašumiem. Par Kristāla nakti šie grautiņi nodēvēti daudzo izdauzīto ebreju darbnīcu un veikalu skatlogu dēļ. Vardarbība turpinājās arī nākamajā dienā, bet atsevišķās vietās pat vairākas dienas.

Šaušalu pilnajā naktī nacisti dedzināja sinagogas, izdemolēja ebreju mājas, skolas un iestādes. Nogalināti tika teju 100 ebreji. Pēc liktenīgās nakts 30 tūkstoši ebreju tika arestēti un nosūtīti uz nacistu koncentrācijas nometnēm.

Vācijas ebreji juridiskas un sociālas represijas piedzīvoja jau kopš 1933. gada, kad nacistu partijas līderis Ādolfs Hitlers kļuva par Vācijas kancleru. Pārsvarā šīs represijas nebija fiziskas un agresīvas, tomēr Kristāla nakts visu izmainīja.

Otrā pasaules kara laikā Hitlers un citi nacisti īstenoja "Galīgo risinājumu", lai beidzot tiktu galā ar "ebreju problēmu". Rezultātā Otrā pasaules kara laikā sistemātiski tika nogalināti aptuveni seši miljoni Eiropas ebreju. To mēs pazīstam kā holokaustu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu