Zinātnieki atklāj milzu raju populāciju, kas ir 10 reizes lielāka par jebkuru citu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: wildestanimal/Shutterstock

Klimata pārmaiņu dēļ ir apdraudētas daudzas sugas, tādēļ pētnieki ir īpaši priecīgi izpētes rezultātā uzzināt, ka pie Ekvadoras krastiem atklāta īsti liela raju populācija, vēsta portāls "Science Alert".

Populācija ir vairāk nekā 10 reizes lielāka nekā citos reģionos, un dabas aizsardzības speciālisti cer, ka šī bezprecedenta raju kopiena var sniegt informāciju par apstākļiem, kas zivīm šķiet labvēlīgi.

2019. gadā rajas tika iekļautas apdraudēto sugu Sarkanajā grāmatā, un komerciālā zveja ir vislielākais drauds šai sugai – neatkarīgi no tā, vai tā ir tieša zveja.

"Ir skaidrs, ka šeit notiek kaut kas atšķirīgs. Šis ir rets stāsts par okeāna optimismu. Citos reģionos mums parasti ir aptuveni 1000 līdz 2000 zivju, kas padara šo sugu ļoti neaizsargātu," saka ekologs Džošua Stjuarts no Oregonas štata universitātes.

Lai gan ir skaidrs, ka rajas ir neaizsargātas, nav viegli tās pētīt un uzraudzīt, jo tās pavada daudz laika grūti pieejamās piekrastes vietās, un arī viņu kustības var būt neparedzamas.

Kopš 1990. gadu beigām zinātnieki ir sekojuši līdzi šai konkrētajai raju sugai Ekvadoras piekrastē. Šim jaunākajam aprēķinam pētnieki izmantoja vairāk nekā desmit gadu laikā uzņemtas fotogrāfijas un novērojumus, kas veikti laika posmā no 2005. līdz 2018. gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu