ASV republikāņi iegūst kontroli pār Pārstāvju palātu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: mark reinstein/Shutterstock

Republikāņi trešdien ieguva kontroli pār ASV Kongresa apakšnamu Pārstāvju palātu, ar nelielu pārsvaru nodrošinot likumdošanas bāzi, lai pretotos ASV prezidenta Džo Baidena darba kārtības īstenošanai viņa prezidentūras pēdējos divos gados.

Niecīgais republikāņu vairākums Pārstāvju palātā būs ievērojami mazāks par to, ko šī partija cerēja panākt ASV vidustermiņa vēlēšanās 8. novembrī. Republikāņu partijai arī neizdevās atņemt demokrātiem kontroli pār Kongresa augšpalātu Senātu, un Kongress turpmāk būs sašķelts, katrai partijai kontrolējot savu palātu.

ASV telekanāli NBC un CNN prognozēja republikāņu uzvaru ar vismaz 218 no 435 vietām Pārstāvju palātā.

Baidens apsveica Kongresa apakšnama republikāņu līderi Kevinu Makartiju ar "republikāņu iegūto vairākumu Pārstāvju palātā" un piebilda, ka ir "gatavs sadarboties ar Pārstāvju palātas republikāņiem, lai panāktu rezultātus strādājošo ģimeņu labā".

Prezidents sacīja, ka vidustermiņa vēlēšanas izrādījās "spēcīgs vēlēšanu noliedzēju, politiskās vardarbības un iebiedēšanas noraidījums" un demonstrēja "amerikāņu demokrātijas stiprumu un izturību".

Drīz pēc telekanālu prognozēto rezultātu publicēšanas Makartijs tviterī paziņoja, ka "amerikāņi ir gatavi jaunam virzienam, un Pārstāvju palātas republikāņi ir gatavi to nodrošināt".

Dienu pirms tam ASV eksprezidents Donalds Tramps paziņoja par savu kandidēšanu ASV prezidenta vēlēšanās 2024. gadā.

Inflācijai augot un Baidena popularitātes reitingiem krītoties, republikāņi bija cerējuši uz "sarkano vilni" jeb pārliecinošiem savas partijas panākumiem, kas viņiem ļautu atgūt kontroli pār abām Kongresa palātām un bloķēt lielāko daļu no Baidena likumdošanas plāniem.

Republikāņu ieceres izjauca demokrātu vēlētāji, aktīvi balsojot. Republikāņu kandidāti, kurus mērenie vēlētāji uzskatīja par pārāk ekstrēmiem, cieta sakāvi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu