VIDEO ⟩ "Sarunas tā nenotiek." Ķīnas prezidents G20 samitā dusmīgs uz Kanādas premjerministru (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas prezidents Sji Dziņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dziņpins. Foto: AP/Scanpix

Indonēzijā G20 samita laikā Ķīnas prezidents Sji Dziņpins nobāra Kanādas premjerministru Džastinu Trudo. To nofilmējuši Kanādas mediji, vēsta raidsabiedrība CNN.

Samits Bali pulcēja "lielā divdesmitnieka" valdību vadītājus. Sji samitā centās uzlabot attiecības ar valstu līderiem, rīkojot tikšanos ar ASV prezidentu Džo Baidenu, kā arī piedaloties sarunās ar Austrāliju, Franciju, Nīderlandi, Dienvidāfriku, Spāniju, Senegālu, Argentīnu, Indonēziju un Dienvidkoreju. 

Ar Kanādu šādas sarunas nenotika, domājams, tāpēc, ka Ķīnas un Kanādas attiecības ir saspringtas kopš Ķīnas tehnoloģiju milža "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanas Kanādā 2018. gadā. Deviņas dienas pēc tam Ķīnā tika aizturēti divi kanādieši. Visi tika atbrīvoti 2021. gadā.

Trešdien G20 samitā pārtraukuma laikā Sji pauda neapmierinātību ar to, ka ar Trudo pārrunātais esot nonācis presē. "Viss, par ko esam runājuši, ticis nopludināts presē, un tas nav pieņemami," ar tulka palīdzību Kanādas premjerministram sacīja Sji.

"Tā nenotiek sarunas."

"Ja no jūsu puses ir patiesa interese, tad mēs diskutēsim ar abpusēju cieņu, citādi tam var būt neparedzamas sekas," teica Sji.

Taču viņa tulks paspēja tikai iztulkot: "Ja no jūsu puses ir patiesa interese..."

"Kanādā mēs paļaujamies uz brīvu, atklātu un tiešu dialogu," tulku pārtrauca Trudo. Viņš solīja, ka "mēs turpināsim konstruktīvi sadarboties, taču būs lietas, par kurām mūsu viedokļi atšķirsies".

"Vispirms vienosimies par noteikumiem," Sji vārdā sacīja tulks. Pēc tam Sji paspieda Trudo roku un aizgāja kopā ar savu delegāciju.

Ķīnas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņojusi, ka atklātībā nonākušajā video Sji nevienu neesot kritizējis, vēsta ziņu aģentūra AFP.

"Neuzskatu, ka to vajadzētu interpretēt tā, ka Sji Dzjiņpins kādu kritizē vai vaino," norādīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

G20 samits notika Bali no 15. līdz 16.novembrim.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu