Mirusi milzu panda, ko pirms 14 gadiem Taivānai uzdāvināja Ķīna

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pirms 14 gadiem Ķīna uzdāvināja Taivānai divas milzu pandas, kas simbolizēja tolaik vēl siltās attiecības starp valstīm. Viena no pandām - Tuans Tuans - nomira šo sestdien, 19. novembrī, atsaucoties uz Taibejas zooloģisko dārzu, raksta ārvalstu mediji.

"Mūsu mediķu komanda ir apstiprinājusi, ka Tuana Tuana sirds pārstāja pukstēt plkst. 13.48," teikts zoodārza paziņojumā.

Pandai pirms tam tika veikta dziļā anestēzija, lai veiktu datortomogrāfiju. 

Komanda nolēma "ļaut Tuanam Tuanam turpināt gulēt", jo rezultāti liecināja, ka viņa stāvoklis ir "neatgriezenisks" un ka viņš vairs nevar "dzīvot kvalitatīvu dzīvi", pauda zoodārza pārstāvji, piebilstot, ka

atdzīvināt pandu no anestēzijas būtu bijis "ārkārtīgi sāpīgi un riskanti". 

Veterinārārsti augustā pirmo reizi pamanīja, ka 18 gadu vecais Tuans Tuans ir slims. Viņš sāka piedzīvot krampjus un kļuva aizvien slimīgāks. Skenēšana atklāja, ka viņam ir smadzeņu bojājums, un viņam tika ievadīti pretkrampju medikamenti. Zooloģiskajam dārzam radās aizdomas, ka Tuanam Tuanam ir audzējs, un pagājušajā mēnesī viņš tika pārvietots uz paliatīvo aprūpi.

Krampji atgriezās pēdējo dienu laikā, biežāk nekā iepriekš, un zāles nevarēja atvieglot simptomus.

Līdzjutēji sociālajos tīklos sēroja par pandas nāvi, bet Taibejas mērs savā "Instagram" ierakstā pateicās pandai par to, ka tā ir "nesusi laimi Taivānas iedzīvotājiem un padarījusi Taibejas zoodārzu brīnišķīgāku".

Abām pandām bijusi būtiska loma Taivānas attiecību uzlabošanā ar Pekinu. 

Pandu pāris Tuans Tuans un Juaņa Juaņa, kuru vārdi kopā nozīmē "atkalapvienošanās" vai "vienotība", Taivānā bija kļuvuši par superzvaigznēm. Juaņa Juaņa laidusi pasaulē divus mazuļus.

Ķīna bieži ir izmantojusi "pandu diplomātiju". 2008. gada beigās tā dāvāja Taivānai divas pandas. Tolaik abu valdību attiecības bija krietni siltākas.

Demokrātiskā Taivāna patlaban dzīvo pastāvīgu Ķīnas iebrukuma draudu apstākļos. Ķīna to uzskata par savu teritoriju un draudējusi to anektēt ar spēku.

Pekina arī cenšas diplomātiski izolēt Taivānu, pieprasot valstīm respektēt "vienas Ķīnas" principu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949. gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis brīdināja Taivānas amatpersonas, ka "to mēģinājums panākt neatkarību ar ārvalstu atbalstu ir lemts neveiksmei".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu