Brīvprātīgie Latvijā palīdz ukraiņiem, ar 3D printeriem savos pagrabos un garāžās drukājot lādiņu "astītes" (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Hamara/Shutterstock

Brīvprātīgo grupa Latvijā "Savvaļas bites" palīdz Ukrainai cīnīties pret iebrucēju Krieviju, ar trīsdimensiju printeriem drukājot lādiņu "astītes", vēsta "Nekā personīga".

Ukrainai mēs cenšamies palīdzēt visiem iespējamiem spēkiem. To dara arī brīvprātīgo organizācija "Savvaļas bites". Vairāki cilvēki visā Latvijā savos pagrabos, garāžās, izmantojot 3D printerus, ražo šādas plastmasas detaļas, kas atgādina nelielus olu turētājus. Bet patiesībā tos izmanto pavisam citiem mērķiem.

Ukrainas armijas karavīri šo mēnešu laikā ir plaši izvērsuši dronu izmantošanu kaujas laukā. Ir miljoniem dārgie turku "Bayraktar", kas spēj lidot augstu un šaut precīzi. Bet ukraiņi aizvien plašāk izvēlas pavisam vienkāršus dronus, ko par dažiem simtiem eiro var nopirkt lielveikalos. Vai arī būvē paši savus. Tie noder izlūkošanai, bruņutehnikas uguns koriģēšanai un arī nelielu bumbu un granātu transposrtēšanai uz frontes līniju. Tie pārvietojas ap 200 metru augstumā, kur dronu motoru skaņu uz zemes nevar dzirdēt. Kad atrasts mērķis un tas "paņemts uz grauda", drona nestā sprāgstviela tiek izmesta un klusumā nogāžas un uzsprāgst.

Ukrainas armija publicējusi desmitiem video, kur redzams kā šāds vienkāršs lidaparāds sprāgstvielas iemet tieši okupantu spēku ierakumos, pēc veiksmīga trāpījuma uzspridzina bruņutehniku.

Leģendārs ir video, kad drona atnestā granāta ar filigranu precizitāti ielido tieši atvērtā krievu tanka lūkā un iekšpusē uzsprāgst.

Lai gaisā izmestās granātas nesāktu kūleņot, novirzoties no izraudzītā mērķa, tām uzmontē plastmasas "astes". Šis uzgalis ļauj spridzeklim lidot taisni. Kad granātas gals trāpa cietai virsmai, tā detonē.

Ukrainas armijas bruņojumā ir daudz dažādu sprāgstvielu un atkarībā no to lieluma un svara, katrai nepieciešamo plastmasas "astīšu" izmēri var atšķirties. Rūpnieciski to ražošana būtu dārga. Tāpēc ukraiņi pašu spēkiem centās tās drukāt ar 3D printeriem. Bet nepieciešamo apjomu saražot viņi nespēja un meklēja palīdzību. Par to uzzināja valmierietis Jānis Ozols. Viņš kovida laikā aizsāka kustību "3D Savvaļas bites" un ar domu biedriem pašā pandēmijas sākumā drukāja sejas aizsargus vietējiem mediķiem. Karam sākoties, nolēma iet palīgā ukraiņiem.

Kustībai "3D Savvaļas bites" pievienojušies jau vairāki desmiti cilvēku. Šie brīvprātīgie ar 3D printeriem nu jau saražojuši vairāk nekā 20 tūkstošus speciālos stabilizatorus, kas paredzēti ukraiņu dronu munīcijai. Ja tagad visi brīvprātīgie ieslēdz aptuveni pārsimts savus 3D printerus, "Savvaļas bišu" sasniegtā ražošanas jauda visā Latvijā ir vidēji 1000 "astītes" dienā. Tomēr ar to nepietiek un ukraiņiem nepieciešams vēl.

"Savvaļas bišu" kustībā darbojas dažādi cilvēki. Kāds strādā par skolotāju, cits autosalonā vai par IT speciālistu un ar 3D drukāšanu līdz šim aizrāvies hobija līmenī.

Ir tādi, kuri pēc iesaistīšanās brīvprātīgo grupā, pat iegādājušies papildus printerus, lai varētu kāpināt ražošanas jaudas.

Raidījums uzrunāja vairākus aktīvistus. Daudzi lūdza nerādīt viņu sejas, bet bija gatavi laipni izrādīt savas garāžas, pagrabus un pat dzīvojamās istabas, kas nu pārvērstas par ražotnēm.

"Savvaļas bites" sadarbojas ar Ukrainas vēstniecību Latvijā, kas palīdz sadrukāto "astīšu" kastes nogādāt kaujiniekiem Ukrainā.

Vidēji vienas "astītes" cena, rēķinot elektrības izmaksas un arī izmantojamo materiālu, sanāk ap 25 centiem gabalā. Tāpēc ir būtiski, ka līdzcilvēki atbalsta viņus, lai būtu nauda izejmateriālu iepirkšanai. "Savvaļas bites" var atbalstīt, ziedojot "Ukrainas atbalsta biedrībai".

Un vajadzību ukraiņiem ir daudz. Brīvprātīgie viņiem piegādā ne tikai saražotās "astītes", bet par saziedoto naudu sūta printerus.

Vēl nepieciešami arī paši droni, jo okupantu spēki tos bieži notriec. Pārsvarā to dzīves ilgums ir 2-3 dienas. Līdz šim nosūtītas dronu lidošanas brilles, pultis un daudz detaļu, lai uz vietas varētu būvēt paštaisītos dronus vai pārbūvēt esošos. Civilie droni, pieaugot krievu elektroniskās karadarbības aktivitātei, ir viegli notriecami, bet paštaisītos un pārbūvētos okupantiem nav tik viegli pārtvert. Tāpēc katrs eiro ir svarīgs, lai ukraiņi savu dronu armijas spējas varētu kāpināt.

Latviešu aicinājumiem atsaukušies un sprāgstvielu stabilizatorus drukā arī Igaunijā, Kanādā, Beļģijā, skandināvijas valstīs, Lielbritānijā. Šonedēļ Somijas mediji ziņoja par vietējiem aktīvistiem, kuri izveidojuši savu "Skandināvijas bišu" grupu.

Savvaļas bites arī atradušas ražotājus Ķīnā, kas izgatavo šādus metāla stieņus, kam piekausēti plastikāta karodziņi. Ar tiem iezīmē mīnētās un bīstamās teritorijas. Pēc Hersonas un citu pilsētu atbrīvošanas, Ukrainas armijai tie ir ļoti vajadzīgi, lai pasargātu vietējo dzīvības no okupantu atstātajiem mīnu laukiem. Lai veselu paleti ar šādiem karodziņiem no Ķīnas atgādātu, nepieciešami aptuveni 4 tūkstoši eiro. Paraugi jau nosūtīti Ukrainas aizstāvjiem, kas tos atzinuši par ļoti labiem un lūguši sagādāt vēl.

Lūgums atbalstīt "Savvaļas bites", kas Ukrainas armijai 3D printeros ražo "astītes" dronu granātām.

Saņēmējs: Ukrainas atbalsta biedrība

Reģ. Nr. 40008236332

Konts: LV37HABA0551052547646 (Swedbank)

Facebook - "3D Savvaļas bites"

kontakti: gvardietis89@gmail.com

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu