Kāpēc šokolādes adventes kalendāri veikalos ir tik dārgi? Runā ražotāji, pārdevēji un pircēji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: id-art/Shutterstock

Beigušies strīdiņi, vai pirms 18. novembra drīkst jau gaidīt Ziemassvētkus. Protams, drīkst, un lielveikalos Ziemassvētku jampadracis notiek ne jau pirmo nedēļu. Tiesa, ne bez pārsteigumiem. Vērīgie aculiecinieki jautā: kāpēc tie adventes kalendāri ar šokolādi ir tik dārgi?

"Twitter" lietotājs Eriks 14. novembrī jautā līdzcilvēkiem: "Vai tik nav pārcentušies?!? Laima ... 99,84 € kilogramā. Un tā vēl ir akcija! 15,99€ par 160gr. akcijas laikā?"

Inese Ciniņa, norādot tā paša kalendāra daudz mazāku cenu "Orkla Latvija" e-veikalā, piebilst: "Nu te jau arī Rimis pacenties."

Eriks uzskata: "Vienīgais protesta ierocis - ignorēt, nepirkt. Būtu uzlabojuši kvalitāti, bet tā vietā cenas uzskrūvējusi bezjēgā - līdz debesīm. Tirgotāji izmanto populāro - viss tagad sadārdzinājies - un tik augšup, augšup! Samēra nav. Tik traki gribas pelnīt..."

Indra novērojusi: "Arī pērn Laimas kalendāram bija neadekvāti augsta cena. Iesākumā nodomāju, ka tur aiz lodziņiem noslēpti dimanti, safīri, bet izrādās, ka parastas mikro izmēra konfektes no it kā šokolādes."

Aigars Mass raksta: "Laimas pārcenotais jau bija pagājušajā gadā. Nezinu, kas to kosmosu pērk. Salīdzinoši visi tur ārzemju varianti Milky way, Kinder, m&ms, Kitkat - no 23-35Eur/kg. Kas ir mazāks kosmoss, bet vismaz pieejamāks."

"Twitter" lietotājs Džuris oponē cenas jūtīgajiem: “Es zinu, ka būs pārsteidzoši, taču šādā Adventes kalendārā šokolādes masa tiešām nav galvenais produkts. Ja tā ir svarīga, šīs vajadzības apmierināšanai ir pielāgoti citi produkti.”

Aigars Mass atbild: "Es neteiktu, ka Laimas kalendārs kaut kā izraujas ar dizainu pirmajā vietā, salīdzinot ar konkurentiem, lai būtu tādā cenā. Ja jau šokolāde nav pirmajā vietā. Nav tur nekā interesanta un šokolāde ir negaršīga."

Almudena savukārt norāda: "Protams, ka Laimu! Vajag atbalstīt vietējos. Un nekas ekskluzīvs jau tur nav! Un tajos adventes kalendāros lielu daļu cenas sastāda iepakojums!"

Agris Volkovs rezumē: "Adventes kalendārs jau nu tiešām nav nekāda pirmās nepieciešamības prece."

Galu galā kāds "Twitter" lietotājs kļūst emocionāls: nevajag nomelnot!

Ziemassvētku brīnums Adventes kalendāru plauktā 

Kā jums šķiet, vai "Twitter" lietotāju cepiens spēj mainīt cenas lielveikalā? Kas zina. Varbūt to spēj pircēji, pareizāk sakot, nepircēji, balsojot ar maciņiem?

Lai nu kā – mazs Ziemassvētku brīnums ir noticis. Ja 14. novembrī "Rimi" veikalos "Laimas" adventes kalendāri bija nopērkami par 15,99 eiro, tad tagad viss ir mainījies! Cena ir būtiski pazemināta! 

"Rimi" šobrīd "Laimas" adventes kalendāru var nopirkt par tieši tādu pašu cenu, par kādu to var nopirkt "Laimas" internetveikalā: 160 gramu maksā  8,99 eiro (56,19 eiro kilogramā).

Kas radījis šo Ziemassvētku brīnumu, nolīdzinot cenas? Kas to lai zina! Katrā ziņā, pircējs šobrīd ir ieguvējs.

Cik šobrīd maksā Adventes kalendāri ar šokolādi

21. novembrī ieskatoties "Rimi" e-veikalā, redzam, ka, piemēram, "Fazer" adventes kalendārs, 660 grami, ar atlaidi maksā 19,99 eiro (30,29 eiro kilogramā), "KitKat" kalendārs, 208 grami, ar atlaidi maksā 9,99 eiro (48,3 eiro kilogramā), "Kinder" adventes kalendārs, 351 grami, maksā 14,99 eiro (42,71 eiro kilogramā), "M&M & Friends" adventes kalendārs, 361 grami, maksā 7,99 eiro (22,13 eiro kilogramā). Bet ir arī piena šokolādes adventes kalendārs, 75 grami, par 1,29 eiro (17,20 eiro kilogramā) un vēl dažas izvēles.

Jāteic, ka pirmajās dienās, kad adventes kalendāri parādījās e-veikalā, to bija vairāk – izskatās, ka kalendāri tiek strauji izpirkti. Tāda pati aina vērojama arī "Barbora" internetveikalā, kaut tur piedāvājums jau sākotnēji bija mazāks. 

Ko saka ražotājs

"Orkla Latvija" komunikācijas direktores Linetas Mikšas komentārs:

"Cenas šokolādes produktiem, līdzīgi kā citiem pārtikas produktiem, šī gada laikā ir augušas, un to pieaugums ir nepatīkams, kā pircējiem, tā ražotājiem. Cenas produktiem veikalu plauktos vienmēr nosaka mazumtirgotājs, un mēs kā ražotājs to nevaram ietekmēt, līdz ar to dažādos veikalu tīklos cenas var būt atšķirīgas.

Vēlamies atgādināt pircējiem, ka "Laimas" ražoto produkciju, tostarp Ziemassvētku adventes kalendāru, var iegādāties mūsu interneta veikalā. Ziemassvētku adventes kalendāra cena akcijas laikā ir 8,99 eur."

Ko saka tirgotājs

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers:

"Šobrīd adventes kalendārus veido gandrīz katrs saldumu ražotājs un adventes kalendāru cenu nosaka katrs ražotājs. Mūsu veikalos ir plaša adventes kalendāru izvēle – saldumu kategorijā no "Ferrero" ("Kinder"), "Nestle" ("Kit-Kat"), "Haribo", "Tobleron", "Orkla" un daudziem citiem ražotājiem.

Zinām, ka pircēji ar katru gadu aizvien atsaucīgāk novērtē adventes kalendāru piedāvājumu, kā arī vēlas lielāku daudzveidību, tāpēc mēs ļoti cenšamies izveidot interesantu piedāvājumu. Šogad līdzīgi kā iepriekšējos gados adventes kalendāru cenas atbilst dažādām pircēju vēlmēm un iespējām – no zemākās cenas saldumu segmenta kalendāra ap 1 eiro līdz dārgākajiem virs 15 eiro. Tāpat mēs piedāvājam arī neparastus kalendārus (salami desas un siera kalendārus), arī tiem ir plašs cenu diapazons. Redzam, ka arī šāda veida kalendārus mūsu pircēji jau paspējuši iecienīt."

Salds rūgtumiņš reizi gadā 

Adventes kalendārs ar šokolādi ir lieta, kas vajadzīga reizi gadā. Pat kritizējot cenu, vecāki to acīmredzami gatavi pirkt. Loģiski! Ja tev ir bērni, tu sevī nogalē grinču un sīkstuli un dari visu, lai mazajam cilvēkam ir prieciņš un saldas svētku gaidas katru dienu. 

Tā jau saka – prieku nevar naudā sarēķināt. Tomēr jāatzīst, ka adventes kalendāru gadījumā zināms rūgtumiņš daudziem paliek.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu