Uzņēmums: Piena produktu cenas turpinās kāpt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Denis Babushkin/Shutterstock

Līdz ar energoresursu un ražošanas izmaksu sadārdzināšanos, piena produktu cenas turpinās kāpt, prognozēja AS "Jaunpils pienotava" valdes loceklis Jānis Bērtulsons.

Viņš norādīja, ka lielākā problēma piena pārstrādes nozarē šobrīd ir neskaidrība un stabilitātes trūkums tirgū, tādējādi risinājumi un lēmumi, kas jāpieņem uzņēmumiem, ir mirkļa lēmumi, bez ilgstošas apspriedes.

Tāpat Bērtulsons minēja, ka nevar nosaukt pozīcijas, kuras "Jaunpils pienotavai" nebūtu sadārdzinājušās, norādot, ka piena pārstrādē elektroenerģija un siltumenerģija ir būtiskas izmaksu pozīcijas, taču ir

būtiski sadārdzinājies arī iepakojums, tostarp ir arī problēmas ar iepakojuma pieejamību un piegāžu ātrumu.

Viņš atzīmēja, ņemot vērā, ka izmaksas joprojām nav nostabilizējušās, arī piena produktu cenas augs, lai gan, iespējams, ne tik strauji kā līdz šim.

Vienlaikus Bērtulsons piebilda, ka nozare saskaras arī ar darbinieku trūkumu, kā arī ar izaicinājumu nodrošināt darbiniekiem atbilstošu atalgojumu. Tostarp viņš sacīja, ka, palielinot piena produktu cenu, mēģināts kompensēt izmaksu pieaugumu.

"Jaunpils pienotavas" valdes loceklis arī pauda viedokli, ka ražotāji un pārstrādāji samazina peļņu, lai veicinātu iedzīvotāju pirktspēju, taču tirgotāji Latvijā nav atkāpušies no sava piecenojuma, lai gan tāda prakse ir novērojama Rietumeiropā. Tāpat arī piena produktu gala cenu nosaka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme.

Komentējot patērētāju ieradumu maiņu, Bērtulsons teica, ka šobrīd pircēji mazāk izvēlas dārgākos produktus,

tādējādi arī "Jaunpils pienotava" ir pielāgojusies pieprasījuma izmaiņām un vairs neražo mazāk pieprasītus produktus, piemēram, dārgos jogurtus.

Bērtulsons arī norāda, ka naudas izteiksmē uzņēmuma ienākumi ir līdzīgi kā pirms gada, taču realizācijas apmēru ziņā ir kritums.

Komentējot energoresursu taupības pasākums, Bērtulsons norādīja, ka "Jaunpils pienotava" ir atteikusies no dabasgāzes un izmanto dīzeļdegvielu, kā arī tiek pieļauta šķeldas katlumājas būvniecība, vai biometāna vai propāna gāzes izmantošana apkurei.

Tāpat Bērtulsons minēja, ka "Jaunpils pienotavā" plānots uzstādīt saules baterijas, lai uzņēmums varētu izmantot pašu saražoto elektroenerģiju.

"Cenas ir viens jautājums, bet mums būs ko paēst un mums ir izvēle," pauda Bērtulsons, norādot, ka Latvijā tiek saražots vairāk pārtikas, nekā tiek patērēts.

Jau vēstīts, ka "Jaunpils pienotava" pagājušajā gadā strādāja ar 19,427 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma zaudējumi bija 225 185 eiro pretēji peļņai 2020.gadā.

Kompānija reģistrēta 1997. gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,354 miljoni eiro. "Jaunpils pienotavas" īpašnieks ir Igaunijā reģistrētais Eiropas piensaimnieku kooperatīvs "SCE E-Piim", kas apvieno apmēram 150 piena ražotāju Igaunijā un 50 piensaimniecību Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu