Vīrietis Tukuma novadā izvarojis mazgadīgo pameitu un piedraudējis ar nazi. Krimināllieta nodota tiesai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Tinnakorn jorruang/Shutterstock

Prokuratūra nodevusi Zemgales rajona tiesai krimināllietu, kurā vīrietis apsūdzēts par mazgadīgās pameitas izvarošanu, piedraudot ar nazi, atklāja prokuratūrā.

Vīrietis apsūdzēts par savas dzīvesdbiedres meitas, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, izvarošanu. Par šo noziedzīgo nodarījumu sankcija paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis 2020. gada vasarā, atrodoties savā dzīves vietā Tukuma novadā, izmantojot brīdi, kad palika divatā ar meiteni, nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi pielietoja fizisku spēku pret cietušo, pielika pie viņas kakla nazi un piedraudēja ar fizisku izrēķināšanos, ja cietusī viņam nepakļausies. Pēc tam viņš bērnu izvaroja.

Pēc dzimumakta veikšanas apsūdzētais turpināja cietušajai draudēt ar fizisku izrēķināšanos, ja viņa par notikušo kādam ziņos.

Apsūdzētā prettiesisko darbību rezultātā tika apdraudēta cietušās dzimumneaizskaramība, tikumība un normāla fiziskā un garīgā attīstība, kā arī nodarītas psihiskas ciešanas.

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridiskais spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no lietas nodarījuma smaguma, ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem, vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu