"Tas ir nepareizi." Bilingvāla matemātikas darba burtnīca pilna ar latviešu valodas gramatikas kļūdām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Matemātikas darba burtnīca "Matemātika bilingvāli".
Matemātikas darba burtnīca "Matemātika bilingvāli". Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kādas 4. klases skolnieces mamma ievērojusi, ka matemātikas darba burtnīca mazākumtautību skolām ir pilns ar latviešu valodas gramatikas kļūdām. Valsts izglītības satura centrs skaidro, ka nav pārbaudījuši un saskaņojuši burtnīcas saturu, vēsta portāls "rus.lsm.lv".

Burtnīcā "Matemātika bilingvāli" ir uzdevumi latviešu un krievu valodā. Skolnieces mamma Nadežda Ježova izlasījusi to un atradusi vairāk nekā 20 gramatikas kļūdas. Dažos vārdos ir kļūdainas galotnes, daži vārdi lietoti nepiemēroti.

"Mums visiem latviešu valoda jāzina labā līmenī, bet, ja ir kļūdas mācību burtnīcās, tas ir nepareizi, manuprāt," sacīja Nadežda.

Valsts izglītības satura centra pārstāvji skaidro, ka šo darba burtnīcu nav redzējuši, pārbaudījuši un saskaņojuši tās saturu. "Matemātika bilingvāli" izdota pirms astoņiem gadiem - 2014. gadā.

"Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka Valsts izglītības satura centrs apstiprina mācību literatūru. Un tās ir mācību grāmatas. Izdevniecība tās iesniedz gandrīz pabeigtas, recenzents izpēta materiālu, mēs norādām uz kļūdām, kas ir jālabo. Tad izdevniecība var tās izdot.

Mācību līdzekļus mēs neapstiprinām. Jebkura izdevniecība var uztaisīt darba burtnīcas un izdot tās bez saskaņošanas ar mums," skaidro Valsts izglītības satura centra pārstāve Liene Bērziņa.

 Šo darba burtnīcu izdod "Retorika A". Izdevniecība atzīst, ka reizēm saņem sūdzības par kļūdām un reaģē uz tām. "Sazināmies ar izdevējiem un informējam par kļūdām. Ne vienmēr varam ietekmēt izdevniecību darbu. Ja kļūdas saistītas ar mācību literatūru, varam norādīt, kādi labojumi ir jāveic, lai neparādītos nākamajā izdevumā.

Par kļūdām darba burtnīcās varam tikai informēt izdevniecības, uzsverot nepieciešamību tās labot," norāda Bērziņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu