FOTO ⟩ Daugavpilī apķēpāts piemineklis, kas veltīts Brīvības cīņās kritušajiem poļu karavīriem (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpilī apķēpēts piemineklis Brīvības cīņās kritušo poļu karavīriem.
Daugavpilī apķēpēts piemineklis Brīvības cīņās kritušo poļu karavīriem. Foto: Aivars Broks/Facebook.com

Kādi nelabvēļi Daugavpilī apgānījuši pieminekli, kas veltīts 500 poļu karavīriem, kuri 1919.-1920. gadā krita Latvijas Brīvības cīņās, informē medijs "Chayka.lv" un aculiecinieku ieraksti sociālajos tīklos.

Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks publicējis attēlu no notikuma vietas. Piemineklis appūsts ar baltu krāsu, uz tā uzrakstīti rupji vārdi krievu valodā.

Kā liecina informācija "visitdaugavpils.lv", Polijas armijas I Leģiona brigādes pulka karavīru kapi Slobudkā pie Satiksmes ielas bija Latvijā lielākā poļu karavīru kapsēta, kurā tika apbedīti 500 Latvijas Brīvības cīņās 1919. -1920. gadā kritušie. Polijas vēsturē šie notikumi pazīstami kā "Operācija ziema".

Tā bija Polijas un Latvijas armiju kopīga uzbrukuma operācija, kuru vadīja ģenerālis Edvards Ridz-Smiglijs. Operācijas gaitā tika ieņemta Daugavpils, bet turpmākajos mēnešos lielinieki tika padzīti no visas Latgales.

1955. gadā pilsētas varas iestādes pieņēma lēmumu par smilšu un šķembu karjera ierīkošanu kapsētas teritorijā. Smiltis un grants kopā ar cilvēku kauliem tika izmantotas Daugavpils-Lietuvas robežas ceļa celtniecībai caur Demeni. Kapsētu pilnībā likvidēja 1970. gadā. Vēlāk šajā vietā tika izveidota atkritumu izgāztuve. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1992. gadā iznīcinātās kapsētas vietā atklāta piemiņas vieta.

Saistībā ar notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu