Rīgas zooloģiskajā dārzā notiks tradicionālās Ziemas naktis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

No piektdienas, 25. novembra,  Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā sākas tradicionālās Ziemas naktis. Zoodārza vārti būs atvērti arī vakara stundās. Ziemas naktis ilgs līdz 8. janvārīm, vēsta zooloģiskā dārza Mārketinga un biznesa attīstības nodaļa.

Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai naksnīgā atmosfērā vērot dzīvniekus, bet arī piedalīties interaktīvi izglītojošā izstādē-spēlē "Kas tas?", meklējot dārza teritorijā izvietotos vides objektus, vērot dzīvnieku vakara barošanas demonstrācijas, satikties ar Ziemassvētku vecīti un sasildīties pie zoodārza centrā degoša ugunskura.

Savukārt no 1. decembra interesentu grupām būs iespējams piedalīties vakara ekskursijās pa naksnīgo zooloģisko dārzu gida pavadībā.

Viens no galvenajiem zooloģisko dārzu uzdevumiem ir reto un apdraudēto sugu saglabāšana, tādēļ Ziemas nakšu laikā apmeklētājiem sākotnēji būs iespēja iepazīt 13 dizainera Artūra Analta veidotās interaktīvi izglītojošās izstādes-spēles "Kas tas?" objektus. Tie ir izveidoti dzīvnieku dabiskajos izmēros. Pie objektiem izvietota informācija par dzīvnieka uzvedību, pielāgojumiem, kā arī apdraudētību. Ziemas nakšu laikā izstādes objektu skaits ik pa laikam palielināsies.

Rīgas Nacionālajā zooloģiskā dārza kolekcijā 27% ir Pasaules Sarkanajā grāmatā dažādās kategorijās iekļautas sugas. Piektdaļa jeb 21% sugu ir starptautiskajā nebrīves populāciju menedžmenta programmā (EEP) vai to pārstāvji iekļauti Eiropas vai pasaules ciltsgrāmatās. Gandrīz trešdaļa jeb 31% sugu ir Vašingtonas konvencijas jeb CITES aizsardzībā, savukārt 6% sugu ir aizsargājamas Latvijā.

Ziemas nakšu laikā zoodārzu katru dienu no plkst.18 līdz 20 apciemos arī Ziemassvētku vecītis.

Viņš viesosies pie saviem draugiem ziemeļbriežiem, taču būs sastopams arī citviet zoodārzā.

Ziemas nakšu laikā zoodārza centrā pie Bērnu spēļu laukuma degs ugunskurs. Apmeklētāji varēs pie tā ne tikai sasildīties, bet arī sarīkot nelielu pikniku un izcept līdzpaņemtās desiņas. Ja līs lietus, ugunskurs netiks kurināts.

Rīgas zooloģiskajā dārzā mīt Latvijas vienīgie ziemeļbrieži. Ziemassvētku laikā apmeklētāji aicināti "Uzsaukt vakariņas ziemeļbriedim Elmo". Ziemeļbriežu saimei ikdienas maltītē bez zāles vai siena, lapainu zaru slotiņām, dārzeņiem, ietilpst arī ķērpji, kurus zoodārzs pasūta Somijā. Vienas dienas ķērpju porcija izmaksā 20 eiro. Ziedotāju saraksts tiks publicēts zoodārza mājaslapā.

Ziemas nakšu laikā ieejas biļešu kases strādās līdz plkst.19.30. Iekštelpu ekspozīcijas būs atvērtas līdz plkst.20.30, savukārt pa izgaismotajām zoodārza takām varēs staigāt līdz plkst.21.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu