Vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju tic raganām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zolotarevs/Shutterstock

Jaunā aptaujā cilvēki atklājuši, ka aptuveni miljards pieaugušo no 95 pasaules valstīm tic raganām un ļaunai acij. Viņi tic raganu spējai uzlikt lāstu un burties. Turklāt tam tic vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju, vēsta zinātniskais žurnāls "PLOS One".

Burvestībām un maģiskām spējām ticīgo skaits dažādās tautās ļoti atšķiras. Piemēram, Zviedrijā tam tic vien 9% cilvēku, kamēr Tunisijā vairāk nekā 90%.

Priekšstats, ka cilvēks spēj uzlikt lāstus, ir daļa no teju visām lielākajām pasaules reliģijām, to skaitā kristietības, jūdaisma, islāma un hinduisma.

Jaunajā pētījumā zinātnieki izmantoja apjomīgu datubāzi, kas veidota no 2008. līdz 2017. gadam.

Kopumā tika aptaujāti 140 tūkstoši cilvēku no 95 pasaules valstīm.

Foto: Boris Gershman, "PLOS ONE"

Pētījuma galvenais ierobežojums gan ir tāds, ka netika aptaujāts neviens cilvēks no Ķīnas un Indijas, kur kopumā dzīvo aptuveni 2,8 miljardi cilvēku.

Balstoties uz šīs datubāzes, pētnieki aplēsa, ka kopumā vismaz viens miljards cilvēku visā pasaulē tic burvestībām un lāstiem. Sievietes, pilsētnieki un jaunieši biežāk mēdz ticēt pārdabiskām spējām. Savukārt šo māņticību mazina augstāks izglītības līmenis, labāks finansiālais stāvoklis un dzīvošana mazākā mājsaimniecībā. Nepārsteidz arī tas, ka burvestībām un maģijai biežāk tic tie cilvēki, kuri ir reliģiski tendēti.

Iepriekšējos pētījumos noskaidrots, ka ticība burvestībām ir efektīvs rīks, kā kontrolēt sabiedrību, iedvest pakļāvību un kārtību brīdī, kad valdības struktūras ir vājas vai neeksistējošas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu