Kur mācās pasaulē vislabāk apmaksātās auklītes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Prinča Džordža auklīte Marija Terēza Borallo, Norlandes koledžas absolvente, tērpusies Norlades auklīšu klasiskajā uniformā, sarunā ar karalieni Elizabeti II.
Prinča Džordža auklīte Marija Terēza Borallo, Norlandes koledžas absolvente, tērpusies Norlades auklīšu klasiskajā uniformā, sarunā ar karalieni Elizabeti II. Foto: Reuters/ScanPix

Somersetā, Anglijas dienvidrietumos, atrodas Bāta. Pilsēta slavena ar romiešu pirtīm, kas saglabājušās no 1. gadsimta, un – ar pasaulē dārgāko auklīšu mācību iestādi. Norlandes koledža izglīto elites klases bērnu aprūpētājas — superaukles, kas strādā karaliskajās ģimenēs un var nopelnīt vairāk nekā ārsti un grāmatveži. Raidsabiedrība BBC veikusi īsu ieskatu slavenās auklīšu skolas dzīvē. 

Norlandes koledžai ir sena vēsture un izcila reputācija. Jau kopš 1892. gada tajā izglīto auklītes, kuras pēc absolvēšanas strādā pie pasaules mēroga un nozīmības klientiem. Piemēram, Viljama, Velsas prinča, un Ketrīnas, Velsas princeses, dēla prinča Džordža auklīte ir Norlandes absolvente.

Dženeta Rouza, Norlandes koledžas direktore, stāsta: "Mēs joprojām cīnāmies, lai pasaule saprastu, ka aukle patiešām ir nopietna profesija. Bērnu pieskatīšanai sabiedrībā ir zems statuss, un tā ir slikti apmaksāta nodarbošanās. Ne mūsu absolventēm, protams.

Mums te ir joks, ka Norlandes auklītes ir vienīgās, kuras spēj nopirkt dzīvokli Londonā. Šajā ziņā pirmajos gados pēc koledžas absolvēšanas viņas tiešām pārspēj jaunos ārstus un grāmatvežus."

Norlandes koledžas izglītības bāze radīta 1892. gadā, bet zināšanas gan teorijā, gan praksē attīstās. 130 gadu laikā daudz kas ir mainījies.

Absolventu zināšanas un prasmes šobrīd atbilst 21. gadsimta augstākajām prasībām un nervus kutinošākajiem izaicinājumiem.

Topošās auklītes apgūst ne tikai tradicionālās auklīšu prasmes – dziesmiņu dziedāšanu, ēdiena gatavošanu, pirmās palīdzības sniegšanu, šūšanu un tamlīdzīgi. Teorijā viņas mācās arī tādas lietas, ko 19. gadsimtā, protams, nemācīja, piemēram, neiroloģijas kursā viņas mācās par bērna smadzeņu attīstības īpatnībām. Un diez vai 19. gadsimtā auklītes apmācīja arī pašaizsardzības trikos, kaujas mākslā, drošas braukšanas niansēs un kiberdrošības jomā. Tagad Norlandes auklītes to visu apgūst gan teorijā, gan praktiskos treniņos.

Par drošās braukšanas nodarbībām koledžā ir joks: Norlandes koledža ir vieta, kur Džeimss Bonds satiekas ar Mēriju Popinsu.

Atturīgie un diezgan vecmodīgie Norlandes auklīšu formastērpi ir diezgan mānīgs iepakojums Norlandes absolventēm, kuras ar bērnu uz rokām vai ratiņos spēj paveikt visdažādākos aizsardzības trikus un vajadzības gadījumā izpildīt trakas virāžas ar automašīnu.

Iestāšanās konkurss koledžā ir gana liels: apmēram 240 gribētāju uz 100 vietām. Trīs gadu laikā auklītes iegūst bakalaura grādu un ceturtajā gadā nostiprina zināšanas, mācoties par brīvu. Darbu atrod visas Norlandes absolventes, viņas burtiski izķer.

Pirmajā gadā pēc beigšanas auklīšu vidējā alga ir ap 40 000 mārciņām gadā (apmēram 46 439 eiro), piecu gadu laikā viņas sāk saņemt 50-65 tūkstošus mārciņu gadā (apmēram 75 463 eiro) - un uz augšu. Ir Norlandes auklītes, kas pelna 100 tūkstošus mārciņu gadā (apmēram 116 097 eiro). Šobrīd koledžas beidzējas ir pārsvarā sievietes, vīriešu kārtas aukles ir kādi pieci procenti. Bet šim skaitlim esot tendence pieaugt.

"Savā ziņā Norlandes koledžā mēs liekam pamatus mūsu visu nākotnei, tāpēc ir īpaši svarīgi, ka viss notiek pareizi," saka koledžas direktore Dženeta Rouza.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu