Onkoloģijas centru varētu pamest trīs LOR speciālisti. Nodaļas pastāvēšana ir apdraudēta (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Onkoloģijas centrs.
Latvijas Onkoloģijas centrs. Foto: Ieva Lūka/LETA

Darbu Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) gatavojas pamest trīs vadošie LOR speciālisti. Visas nodaļas pastāvēšana ir apdraudēta, informē Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Ārsti uzteikuši darbu gan nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ, gan tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valde apgalvo, ka sarunas ar speciālistiem vēl notikšot.

Tomēr atalgojuma ziņā slimnīca nevarot konkurēt ar privātajām ārstniecības iestādēm.

LOC Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs Armands Sīviņš skaidro, ka šo speciālistu skaits Latvijā ir ierobežots.

Viens no otolaringologiem, kurš uzrakstījis atlūgumu, ir LOC Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Romāns Dzalbs. Viņš stāsta, ka vairākus gadus kopā ar kolēģiem lūdzis slimnīcas vadību iegādāties gan mikroskopu, gan lāzeru, kas ļautu veikt mūsdienīgas, starptautiskām vadlīnijām atbilstīgas operācijas, taču tas neesot noticis.

"Saņēmu atbildi gan telefoniski, ka - nu nekas, nu tad veram ciet, ka tas nekas īpašs nav.

Pēc tāda morāla trieciena nolēmām, ka rakstīsim visi, un principiāli nekas īsti nav mainījies, es esmu nodaļas vadītājs un nodaļā ir trīs otorinolaringologi un neviens nav atlūgumus atsaucis," pauda Dalbs.

Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs apstiprināja, ka, zaudējot šos speciālistus, jau no nākamā gada sākuma Onkoloģijas centrā faktiski zūd vesela nodaļa. "Ja nav neviena sertificēta LOR ārsta, [..] LOC vairs [..] nebūs iespēju ārstēties LOR pacientiem ar ļaundabīgiem LOR audzējiem.

Jā, praktiski gandrīz vai ceturtā daļa no onkoķirurģijas klīnikas tiek nošķelta," norādīja Sīviņš.

Tikmēr Austrumu slimnīcas valde apstiprināja, ka otolaringologiem nepieciešamās aparatūras iepirkumi bija aizkavējušies, taču šobrīd valde to iegādi esot apstiprinājusi. Kas attiecas uz atalgojumu - universitātes slimnīca nevarot konkurēt ar privāto sektoru.

RAKUS valdes loceklis Haralds Plaudis skaidroja, ka līdz 31. decembrim ārsti strādā, visiem pacientiem tiek nodrošināti gan izmeklējumi, gan konsultācijas, gan operācijas. Viņš akcentēja, ka slimnīcai esot pusotrs mēnesis, lai situāciju atrisinātu, cerot uz abpusēji izdevīgu situācijas risinājumu.

Savukārt Dzalbs, taujāts, kam būtu jānotiek, lai ārsti mainītu viedokli, atzina, ka nezina, jo viņi bijuši "tik ļoti izvazāti, tik nomelnoti".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu