Pasaulē nākuši dvīnīši, kuri savu piedzimšanu 30 gadus gaidīja "ledusskapī" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dvīņi Lidija un Timotijs
Dvīņi Lidija un Timotijs Foto: EPA/Scanpix

Dvīnīši Lidija un Timotijs ir ļoti neparasti mazuļi. Viņi attīstījās no embrijiem, kas bija sasaldēti gandrīz 30 gadus. Mazie piedzima oktobra beigās īstās dzemdībās un ir tikpat veselīgi kā mazuļi, kuri piedzimst deviņus mēnešus pēc ieņemšanas. 

Kā vēstīts ziņu izdevumā “CNN”, dvīņi, iespējams, pārspējuši rekordu, kļūstot par pirmajiem jaundzimušajiem, kas attīstījušies no tik ilgi sasaldētiem embrijiem un piedzimuši īstās dzemdībās. Iepriekšējā rekordiste bija Mollija Evereta Gibsone, kuras embrijs bija sasaldēts 28 gadus. Viņas māte Tīna Gibsone bija vēl zīdainis, kad Mollija tika ievietota “ledusskapī”.

Teorētiski embriju var sasaldēt uz nenoteikti ilgu laiku. Embriji parasti tiek “izpeldināti” šķidrā slāpeklī, kura temperatūra ir mīnus 196 Celsija grādi. Zemā temperatūra aptur visu bioloģisko aktivitāti embrijā, tomēr pēc tā atkausēšanas ir iespējams šos procesus atkal iedarbināt.

Embrijam potenciāli var kaitēt dažādi ārēji faktori, piemēram, saules radiācija var izkļūt cauri nerūsējošā tērauda vai alumīnija konteineriem, kur atrodas sasaldētais embrijs, un laika gaitā sabojāt DNS. Tiesa, vajadzētu simtiem gadu, lai tas notiktu, raksta “Live Science”.

Pierādījumi liecina, ka nepastāv nekāda atšķirība veselībā starp bērniem, kas piedzimuši uzreiz, un tiem, kuru embriji bijuši sasaldēti, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Reproductive Sciences”.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu