Izmeklētāji atklāj detaļas par traģisko lidmašīnas avāriju netālu no Ventspils (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Wikipedia

Vācijas Federālais aviokatastrofu izmeklēšanas birojs otrdien publicējis starpziņojumu par vācu uzņēmējam Karlam Pēteram Grīzemanam piederošās privātā pasažieru lidmašīnas avāriju, kas 4. septembrī notika virs Baltijas jūras netālu no Ventspils.

Kad 4. septembrī plkst. 15.57 pēc Latvijas laika uzņēmēja pilotētā lidmašīna "Cessna" pacēlās no lidlauka Heresā, Spānijas dienvidos, lai dotos uz Ķelni, nekas neesot liecinājis, ka aptuveni pēc 45 minūtēm Grīzemans un viņa trīs pasažieri būs miruši.

Tagad izmeklēšanas starpziņojumā aprakstītas traģiskā lidojuma detaļas. Īsi pirms plkst. 16 lidmašīna pagriezās pa labi ziemeļaustrumu virzienā un plkst. 16.30 sasniedza plānoto augstumu. Neilgi pirms tam notikusi draudzīga saruna starp pilotu Grīzemanu un gaisa dispečeru. 12 minūtes vēlāk pilots atkal saistījies ar dispečeru un ziņojis, ka lidmašīnā ir problēmas ar gaisa kondicionieri, un pieprasījis tūlītēju nosēšanos.

Dispečers jautājis, kur Grīzemans vēlas nosēsties, uz ko tas plkst. 16.42 atbildējis: "Mums ir problēmas ar gaisa spiediena zudumu."

Tie bija Gīzemana pēdējie vārdi, kas sasniedza gaisa dispečeru. Pilots turpmāko minūšu laikā neatbildēja arī uz citiem radio ziņojumiem.

Tomēr lidmašīna tūlīt nenogāzās. Plkst. 15.16 tā ielidoja Francijas gaisa telpā, un saskaņā ar trauksmes rezultātā paceltā iznīcinātāja pilota ziņojumu "turpināja lidojumu nemainīgā augstumā ziemeļaustrumu virzienā".

Iznīcinātājs Grīzemana lidmašīnu panāca plkst. 17.22 un novēroja, ka pilots nekustīgi sēdējis savā vietā, bet no griestiem nokarājusies neizmantotā skābekļa maska.

Nekādi ārēji lidmašīnas bojājumi tobrīd netika konstatēti.

Pie Luksemburgas robežas plkst. 18.43 lidmašīna pagriezusies uz ziemeļiem-ziemeļaustrumiem virzienā uz Ķelni. Virs Eiskirhenes lidmašīna veikusi vēl vienu pagriezienu un turpinājusi lidojumu ziemeļaustrumu virzienā.

Tad Grīzemana lidmašīnu panākuši arī vācu iznīcinātāji, kas to pavadījuši līdz plkst. 19.50, kad "Cessna" pametusi Vācijas gaisa telpu.

Lidmašīnas pavadību pārņēmuši Dānijas un Zviedrijas iznīcinātāji, kā arī NATO patruļlidmašīnas, kas bāzējas Igaunijā.

Plkst. 20.30 lidmašīna beidzot sākusi zaudēt augstumu, bet divas minūtes vēlāk tā ielidoja Latvijas gaisa telpā, bet vēl pēc četrām minūtēm "Cessna" sāka pagriezties pa labi austrumu virzienā. Plkst. 20.40 lidmašīna atkal pagriezās pa kreisi un iegāja pikējošā spirālē līdz plkst. 20.45 iegāzās Baltijas jūrā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu