Pētījums: Sikspārņiem un smagajam metālam ir kaut kas kopīgs. Un tas nav tikai Ozijs Osborns

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Pētnieki atklājuši, ka daži sikspārņi izmanto tādas pašas vokālās struktūras kā "death metal" vokālisti, lai radītu savu unikālo dziedājumu, ziņo raidsabiedrība CNN.

Dienviddānijas universitātes zinātnieki pētīja Eirāzijā sastopamo Daubentona sikspārņu trokšņu radīšanas paņēmienus. Pētījumā, kas otrdien publicēts žurnālā "PLOS Biology", galvenā uzmanība pievērsta dažādām balsenes struktūrām, ko sikspārņi izmanto, lai paplašinātu savu balss diapazonu.

Balss komunikācija sikspārņiem ir būtiska: sikspārņi izmanto skaņu, lai orientētos apkārtējā vidē un atrastu barību, izmantojot tā saukto eholokāciju. Lidojošās radības izmanto skaņas arī sociālajai saziņai.

Sikspārņiem, kas izmanto eholokāciju, ir iespaidīgs septiņu oktāvu vokālais diapazons.

Salīdzinājumam, vairumam zīdītāju, tostarp cilvēkiem, balss diapazons ir trīs līdz četras oktāvas. Sikspārņi eholokācijai izmanto ļoti augstas skaņas, bet savstarpējai saziņai izmanto zemas skaņas rūkšanu.

Zinātnieki centās noskaidrot, kā tieši Daubentona sikspārņi maksimāli paaugstina savu balss diapazonu.

Pētnieku komanda izņēma piecu eitanizētu sikspārņu balsenes un filmēja orgānus, izmantojot gaisa plūsmu, lai imitētu dabisku elpošanu. Tas ļāva zinātniekiem tiešā veidā novērot balss membrānas un kambaru krokas, kuras dēvē arī par "viltus balss krokām", jo tās vibrē dažādās frekvencēs. Šie ir "pirmie tiešie novērojumi" par šīm vokālajām struktūrām Daubentona sikspārņos.

"Mēs pirmo reizi noskaidrojām, kādas fiziskās struktūras balsenē svārstās, lai radītu dažādas vokalizācijas. Piemēram, sikspārņi var veikt zemas frekvences skaņas, izmantojot tā sauktās "viltus balss krokas", līdzīgi kā to dara "death metal" dziedātāji," sacīja pētījuma vadošais autors, Dienviddānijas universitātes bioloģijas profesors Koens Elemans.

Pētījumā atklāts, ka "viltus balss krokas" ir svarīgas dažām unikālām vokalizācijas formām, piemēram, "rūkšanai", ko izmanto "death metal" dziedātāji.

Zinātnieki joprojām nezina, ko tieši sikspārņi ar savu "death metal" stila rūkšanu pauž.

"Dažiem var būt agresija, dažiem var būt aizkaitinājuma izpausme, un vēl dažiem var būt pavisam cita funkcija," sacīja pētījuma līdzautors un Dienviddānijas universitātes biologs Lase Jakobsens.

Slavenais britu smagā metāla vectētiņš Ozijs Osborns 1982.gadā koncerta laikā nokoda galvu dzīvam sikspārnim, ko kāds fans nometa viņam pie kājām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu