Sīvas kaujas pie Bahmutas un mīklains gadījums ar mobilizētajiem. Kas notiek frontes līnijā? (7)

Foto: AFP / Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas sāktais karš Ukrainā turpinās - notiek sīvas kaujas pie Bahmutas, krievu okupantu pusē iesaistās nemiernieki no citām valstīm, kā arī likteņa varā atstāti mobilizētie. Medijs "Insider" apkopojis svarīgāko, kas šobrīd notiek frontes līnijā.

Pie Bahmutas turpinās sīvas kaujas

Vissīvākās kaujas pašlaik notiek Doneckas un Luhanskas apgabalos. Saskaņā ar Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba ziņojumiem Ukrainas spēki ir atbrīvojuši Tabajevkas un Berestovojes apmetnes. Tās ir svarīgas, jo ir pēdējās apmetnes pirms ceļā uz Svatovi.

Bahmutas apkaimē turpinās intensīvas kaujas, galvenokārt pilsētas dienvidu nomalē. Tīmeklī ir parādījies videoieraksts, ko Ukrainas bruņotie spēki uzņēmuši Bahmutas ielās. Tajā redzami smagi postījumi pēc mēnešiem ilgām apšaudēm.

VIDEO: Situācija Bahmutā

Medijs ziņo, ka Ozarjanivkas ciemats beidzot ir nonācis Krievijas kontrolē. Šī apvidus ir nozīmīgs ar to, ka blakus Ozarjanivkai un Kurdjumivkai iet Severdonecas-Donbasa kanāls. Tas ir aptuveni 15 metrus plats un veido dabisku barjeru.

Foto: Insider.ru

Ozarianivkā un Kurdjumivkā ir sauszemes pārejas. Pontonu pārbrauktuves izbūve pašreizējos apstākļos ir saistīta ar risku tikt apšaudītam.

Krievijas puse ir paziņojusi, ka ir sagrābusi Kurdjumivku.

Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas (DTR) teritoriālās aizsardzības štābs savā "Telegram" kanālā paziņoja, ka DRT un Luhanskas tautas republiku (LRT) armija ar Krievijas bruņoto spēku uguns atbalstu ir pārņēmusi kontroli pār diviem ciematiem - Perše Travniju un Andrijevku. Tiek ziņots arī par Krievijas karaspēka panākumiem Vuhledaras pilsētas virzienā. Okupantu pārstāvji ziņo, ka Krievijas armija ir tuvu Artemivskas aplenkšanai, bet Marinkas centrā jau notiek kaujas.

Militārais eksperts Boriss Rožins savā "Telegram" kanālā raksta, ka Krievijas karaspēkam ir nepieciešams uzbrukt Vuhledarai, jo pašreizējās frontes līnijas uzturēšana ir taktiski neizdevīga. Pavlovka atrodas līdzenumā, un to nav ļoti ērti noturēt apšaudīto komunikāciju dēļ, tāpēc krievu okupantiem ir jāvirzās tālāk.

Medijs ziņo, ka dienvidos Hersona ir pakļauta apšaudei. Frontes līnija stiepjas gar Dņepras upi un tuvākajā laikā nemainīsies.

Okupanti turpina arī triecienus pret Kupjanskas rajonu Harkivas apgabalā. Ir cietušas privātmājas, garāžas un automašīnas, kā arī izcēlušies vairāki ugunsgrēki. Līdz šim nav saņemta informācija par bojāgājušajiem vai cietušajiem. Ukraiņu sapieri dienas laikā likvidēja 64 sprādzienbīstamus priekšmetus. Kopš septembra sākuma speciālisti ir iznīcinājuši vairāk nekā 44 tūkstošus mīnu. Humanitārā atmīnēšana reģionā turpinās.

Britu izlūki: Krievija ir atteikusies no bataljonu taktiskajām grupām

Krievijas bruņotie spēki pēdējo trīs mēnešu laikā karā Ukrainā ir pārtraukuši spēku izvietošanu bataljonu taktisko grupu (BTG) formējumā, kas ir manevru formācijas, kuras tiek izmantotas kopš Afganistānas kampaņas, informatīvajā ziņojumā raksta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas iebrukums Ukrainā atklāja vairākus būtiskus BTG trūkumus. Vienlaikus artilērijas decentralizētā izvietošana neļāva Krievijai pilnībā izmantot savas priekšrocības ieroču skaitā.

Pirms iebrukuma 2022. gada 24. februārī Krievija koncentrēja no 150 000 līdz 190 000 vīru 120 bataljonu taktiskajās grupās pie Ukrainas robežām, ieskaitot Baltkrieviju un okupēto Krimu.

Militārais eksperts Sergejs Grabskis medijam "Insider" skaidroja, ka tikai dažiem BTG komandieriem bija iespējams elastīgi izmantot šo modeli tā, lai tas būtu efektīvs uzbrukumā.

Ukraina saņem jaunus ieročus

Ukraina šonedēļ saņēmusi reaktīvās zalvju iekārtas no Francijas, otrdien paziņoja aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"LRU no Francijas ir ieradusies Ukrainā! Ukrainas armija tagad ir vēl spēcīgāka," tviterī pavēstījis ministrs.

Francijas piegādātā sistēma LRU ir jau ceturtais moderno reaktīvo zalvju iekārtu modelis, ko Ukrainai piešķīruši Rietumu sabiedrotie. Iepriekš Kijiva saņēmusi HIMARS, M270 un MARS II.

LRU darbības rādiuss ir aptuveni 70 kilometri.

Foto: Oleksii Reznikov @oleksiireznikov

Ukrainas armija pēdējos mēnešos ir izmantojusi Rietumu piegādātās sistēmas uzbrukumos krievu komandpunktiem un munīcijas noliktavām dziļi iebrucēju kontrolētajā Ukrainas teritorijā. Bez Rietumu palīdzības Ukraina šādus uzbrukumus nespētu veikt.

Kijiva lūdz Rietumiem ieročus ar vēl lielāku darbības rādiusu un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Šonedēļ arī kļuva zināms, ka Slovākija ir nodevusi Ukrainai 30 BMP-1. Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nagijs tviterī paziņoja: "Ar prieku varu apstiprināt, ka 30 Slovākijas BMP-1 ir nodotas Ukrainai, pamatojoties uz vienošanos ar Vāciju." BMP ir viens no pieprasītākajiem kaujas transportlīdzekļiem frontē. Tas ir paredzēts militāro motorizēto kājnieku vienību transportēšanai uz kaujas lauku, palielinot to mobilitāti, bruņojumu un aizsardzību. Tajā var pārvadāt līdz 8 cilvēkiem un trīs apkalpes locekļus. BMP-1 galvenais ierocis ir 73 mm automātiskais artilērijas lielgabals 2A28 "Thunder", kas paredzēts tanku, SAU un citu bruņumašīnu iznīcināšanai.

BMP-1
BMP-1 Foto: Jaro Nad

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba pirms NATO sanāksmes Bukarestē 29. novembrī sacīja, ka NATO valstīm steidzami jāpalielina ieroču ražošana.

Atklājot sanāksmi, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs brīdināja, ka NATO ir gatava aizsargāt katru savas teritorijas centimetru pret iebrukumu. Stoltenbergs uzsvēra, ka alianse nav iesaistīta konfliktā, taču tās sabiedrotie sniedz Ukrainai nepieredzētu atbalstu, lai tā varētu aizsargāties pret Krieviju.

"Mēs nedrīkstam ļaut Putinam uzvarēt, citādi tas dos zaļo gaismu citiem autoritāriem līderiem, lai parādītu, ka viņi var sasniegt savus mērķus ar militāru spēku. Tas padarīs mūsu pasauli vēl bīstamāku mums visiem.

Tāpēc mūsu kopējās drošības interesēs ir atbalstīt Ukrainu," teica Stoltenbergs.

NATO līderi atkal ir atgriezušies pie idejas piegādāt Ukrainai iznīcinātājus MiG-29 un F-16, lai slēgtu debesis virs valsts un mudinātu Maskavu uz sarunām, sacīja bijušais NATO Sabiedroto spēku virspavēlnieks Eiropā Džeimss Stavridis. Pēc Stavrida domām, Ukrainas armijai ir priekšrocības sauszemes karadarbībā, bet Krievijai joprojām ir pārsvars gaisā.

Tajā pašā laikā ASV vēl nav gatavas piegādāt Ukrainai iznīcinātājus. Turklāt Vašingtona to neuzskata par tūlītēju prioritāti. ziņo Pentagona preses dienests. ASV šobrīd arī neplāno piegādāt savas "Patriot" sistēmas Kijivai, taču turpinās konsultācijas par šo jautājumu.

"Vagner" atzīst zambieša nāvi kaujās Ukrainā

Krievijas algotņu organizācija "Vagner" otrdien atzina, ka kaujās Ukrainā kritis Zambijas students, kas grupējuma rindās savervēts Krievijas cietumā.

"Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins zambieša nāvi karā atzina divas nedēļas pēc tam, kad Zambija bija pieprasījusi Maskavai steidzami sniegt paskaidrojumus par sava pilsoņa nāvi.

Kā norādīja Prigožins, 23 gadus vecais Lemehani Natans Njirenda "mira kā varonis", cīnoties kopā ar Krievijas bruņotajiem spēkiem.

"Lemehani Natans Njirenda 22.septembrī bija viens no pirmajiem, kas iekļuva ienaidnieka tranšejās, izrādot drosmi un varonību," ar preses dienesta starpniecību sociālajos medijos pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvais sabiedrotais.

Prigožins savervējis Njirendu Tveras apgabala cietumā. Viņš apgalvoja, ka zambietis labprāt piekritis cīnīties "Vagner" rindās.

Kā liecina Zambijas varasiestāžu informācija, Njirenda Maskavas Inženierfizikas institūtā studēja kodolinženieriju.

2020.gada aprīlī viņam piespriests deviņarpus gadu cietumsods.

Varasiestādes neatklāj, par kādu noziegumu sods piespriests.

Novembra vidū Zambija Krievijai pieprasīja steidzami sniegt informāciju par Njirendas nāves apstākļiem.

Mobilizētos no Serpuhovas atstāj likteņa varā

Mobilizētie vīrieši no Serpuhovas, kas atrodas netālu no Maskavas, publicēja video, kurā sūdzējās, ka viņus nosūtīja karot pie Makejevkas ciema Luhanskas apgabalā (ko novembrī atbrīvoja Ukrainas armija) bez pienācīgām formām un apmācībām un ka atkāpšanās laikā viņus apšaudīja viņu pašu karaspēks. Tagad ir zaudēti sakari ar viņiem, vēsta "Insider". Radinieki nav varējuši sazināties ar viņiem vairākas dienas.

"Ja agrāk Vaņa (vārds mainīts) mums zvanīja katru rītu, tad kopš piektdienas mēs neesam saņēmuši nevienu zvanu.

Mūsu pēdējās sarunas laikā viņš teica, ka joprojām ir frontē kopā ar citiem karavīriem," telekanālam pastāstīja viena mobilizētā vīrieša paziņa. "Mēs vēl neko nezinām, gaidām, kas notiks," sacīja cita krievu karavīra tēvs.

Tajā pašā laikā sociālajos plašsaziņas līdzekļos parādījās video, kurā redzami brīvprātīgie, kas it kā brauca pie mobilizētajiem cilvēkiem, lai nodotu viņiem humāno palīdzību. Kopš tā laika par mobilizētajiem no Maskavas apgabala nav saņemtas nekādas ziņas.

Saskaņā ar jaunākajām ziņām izdzīvojušie karavīri atradās militārajā nometnē Baranikivkā, Luhanskas apgabalā. Mobilizētie vīrieši tika pārvietoti uz izpostītu māju un nezināja, ko tālāk darīt. Ēkā nebija elektrības, logu un vīriešiem nebija, ko ēst.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu