ES pieņem noteikumus, kas ļaus pasažieriem lidojumu laikā "sērfot internetā"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) pieņēmusi jaunus noteikumus, kas ļaus Eiropas lidsabiedrību lidmašīnās izmantot 5G mobilo internetu, līdz ar to jau drīz būs iespējams "sērfot internetā" lidojuma laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiek norādīts, ka jau samērā drīz pagātnē būs laiks, kad pasažieriem pēc iekāpšanas lidmašīnā burtiski nākas atslēgties no ārpasaules. Galu galā viedtālruņos ir īpaša opcija – lidojumu režīms, kuru pasažieriem nepieciešams aktivizēt lidojuma laikā.

Tomēr tagad Eiropas lidsabiedrību lidojumos aviokompānijas piedāvās 5G formāta bezvadu internetu, kas ļaus pasažieriem lidojuma laikā gan veikt zvanus, gan arī vienkārši īsināt laiku internetā.

Sakarus nodrošinās īpašs aprīkojums, kam būs jābūt katrā lidmašīnā. Tā saucamais "Pico-cell" savienos lidmašīnas borta sistēmu ar satelītiem, no kuriem signāls tiks piegādāts katrai konkrētajai lidmašīnai.

Tādējādi visas viedtālruņu funkcijas būs pieejamas – būs iespējams gan piezvanīt, gan rakstīt īsziņas, gan pārbaudīt pastu, gan skatīties video, spēlēt videospēles, kā arī veikt daudz ko citu. Pasažieriem tiek solīts, ka viņi nejutīs atšķirību sakaru kvalitātē, esot gaisā vai uz zemes.

Tiek norādīts, ka īpaši zvanu veikšanai tiks iedalīta atsevišķa frekvence, kas sakaru jomā aviācijā tiek izmantota jau kopš 2008. gada, taču tas notiek citiem mērķiem.

Jaunie noteikumi jāapstiprina visām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tad, kad noteikumi tiks ratificēti, pasažieri varēs izmantot viedtālruņus arī lidmašīnās. Pēc Eiropas Komisijas aplēsēm, tas notiks ne vēlāk kā nākamā gada jūnijā.

"5G ļaus sniegt inovatīvus pakalpojumus cilvēkiem un jaunas iespējas Eiropas kompānijām," jaunievedumu komentēja Eiropas Savienības komisārs iekšējā tirgus jautājumos Tjerī Bretons.

Iepriekš līdzīgu plānu izskatīja arī ASV, taču tur regulators aizliedza īstenot šādu plānu dzīvē, ņemot vērā drošības apsvērumus.

ASV varasiestādes pauda, ka arī lidsabiedrības un lidojumu ekipāžas kategoriski iebilst pret mobilajiem sakariem lidojumu laikā, un tas nozīmē, ka lidsabiedrībām nāksies izstrādāt jaunus noteikumus, kas regulēs mobilo sakaru izmantošanu lidojumu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu