Apkopojums ⟩ Svētku tirdziņi un "Grinča Ziemassvētki". Kur Latvijā noķert svētku sajūtu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
 Ziemassvētku tirdziņš Esplanādē
Ziemassvētku tirdziņš Esplanādē Foto: Jānis Škapars/TVNET

Svētki tuvojas ar joni, tāpēc dažādās vietās notiek tirdziņi un plānoti pasākumi, kas palīdzēs noķert svētku sajūtu. "Apollo.lv" projekta "Ziemassvētku laiks Latvijā" ietvaros apkopoja pasākumus, tirdziņus un koncertus, kurus iespējams apmeklēt visa decembra garumā un baudīt svētku noskaņas. 

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš

Tradicionālajā Ziemassvētku tirdziņā, kas norisināsies no 27. novembra līdz 1. janvārim, karstvīns kļūst par iecienītāko dzērienu un gaisu piepilda kanēļa, ingvera un grauzdētu mandeļu aromāti. Šogad Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš būs vēl pārsteidzošāks nekā jebkad iepriekš.

Foto: Ziemassvētku tirdziņš Doma laukumā

Būs iespēja aizdoties uz Ziemassvētku vecīša māju, apmeklētājus priecēs mazie rūķi, un bērniem būs iespēja sūtīt vēstules uz pašu Lapzemi.

Katru piektdienu Ziemassvētku tirdziņa klientus priecēs dīdžejs, sestdienās uzstāsies kori un mūzikas ansambļi, bet svētdienās tirdziņu piepildīs folkmūzika. Ēdinātāji gādās par īpašiem kokteiļiem, saldumiem un gardumiem, mūsdienīgām un ziemīgām street-food ēdienkartēm, kā arī par tradicionālo latviešu virtuvi.

Ja tiek meklēta unikāla dāvana, ko pasniegt saviem mīļajiem Ziemassvētkos, tad šī ir vieta, kur jābūt, - vietējie Latvijas amatnieki piedāvās bišu vaska sveces, dažādus radošus komplektus, piemēram, trauku un durvju vainagu izgatavošanas komplektus,

mezglošanas piederumu komplektus, komplektus sienu dekorēšanai, sveču liešanai un, protams, citas nudien interesantas lietas. Būs arī pieejamas daudzas jo daudzas tradicionālās dāvanas, kā, piemēram, piparkūkas, vilnas zeķes un cimdi.

Darba laiks:

Pirmdien - ceturtdien 11:00 - 21:00.

Piektdien - sestdien 10:00 - 22:00.

Svētdienās 10:00 - 20:00.

Kalnciema kvartāla Ziemassvētku tirgus

No 26. novembra sestdienās un svētdienās Kalnciema kvartālā notiks ikgadējais Ziemassvētku tirgus.

Vienlaikus Kalnciema kvartāla galerijā darbosies mākslas pop-up tirgus "Mākslas medības" sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem.

Kalnciema kvartāla Ziemassvētku tirgū vienmēr valda īpaša gaisotne - aicinām doties brīvdienu pastaigā atjaunoto 19. gadsimta koka māju pagalmā, baudīt karstvīnu un vēlās brokastis un izvēlēties īpašas Ziemassvētku dāvanas visa mēneša garumā.

Izstāde "Ziemassvētki jūgendstila noskaņās"

Jau tradicionāli gada nogalē muzejs aicina izbaudīt svētku noskaņu īpaši Ziemassvētkiem veltītajā izstādē.

Muzeja telpas rotās vairākas krāšņas egles ar speciāli izgatavotiem dekoriem. Šogad Ziemassvētku gaisotni muzejā uzburs triju mākslinieču – Kristīnes Japiņas, Dinas Baumanes un Tamāras Čudnovskas – jaunrades darbi, kas veidoti 20. gadsimta sākuma stilistikā.

Svētku noskaņu Alberta un Strēlnieku ielās ziemas tumšajā laikā radīs izdekorētie un izgaismotie muzeja viesistabas un ēdamistabas logi, mudinot ielūkoties izstādē un izjust svētku prieku.

11. decembrī plkst. 11.00, 12.30, 14.00 un 15.30 notiks muzikālas programmas ar Ziemassvētku melodijām no jūgendstila laika.

18. decembrī plkst. 11.00, 14.00 un 16.00 norisināsies bērnu rīts "Ziemassvētku pasaka", kura ietvaros visi tā dalībnieki piedalīsies interaktīvā koncertā ar teātra elementiem, dosies rotaļās un tiks iesaistīti mīklu minēšanā. Šo pasākumu papildinās izzinoša pastaiga pa muzeju kopā ar Runci Albertu.

Ziemassvētku tirdziņš Cēsīs

No 1. decembra līdz 23. decembrim darba dienās plkst.10.00 – 17.00, brīvdienās plkst. 10.00 - 15.00 Līgatnes Kultūras namā norisināsies Ziemassvētku tirdziņš.

Ziemassvētku gaidīšanas pasākumi Valmierā

8. decembrī plkst. 17.00 Sedas pilsētas centrā notiks egles iedegšana kopā ar Ziemassvētku vecīti un draugiem.

8. decembrī plkst. 18.00 Strenču pilsētas laukumā notiks galvenās egles iedegšana kopā ar Ziemassvētku vecīti un Minniju. Savukārt plkst. 18.00 pie Naukšēnu vidusskolas notiks svētku egles iedegšana.

9. decembrī plkst. 14.30 Ziemassvētku egles iedegšanas svētki – Rubenes centrā. Plkst. 16.00 Ziemassvētku eglītes iedegšanas svētki būs Brenguļos.

9. decembrī plkst. 16.00 Ziemassvētku eglītes iedegšanas svētki būs Trikātā. Plkst. 16.30 Ziemassvētku egli iedegs Mūrmuižā.

9. decembrī plkst. 17.00 Ziemassvētku egle iemirdzēsies Kocēnos, Kokmuižas pils parterā. Kopā ar pasaku tēliem tiks uzburti zili zaļi brīnumi.

10. decembrī plkst. 18.00 Lodes pagasta kultūras namā notiks Lodes kultūras nama 34. gadadienas atzīmēšana, koncertā uzstāsies kultūras nama amatierkolektīvi, kā arī draugi. Visiem klātesošajiem arī būs iespēja izkustēties balles ritmos. Ieeja ir 3 eiro. Savukārt kultūras nama pagalmā tiks iedegta Ziemassvētku eglīte.

Normunds Rutulis, Rūta Dūduma un Māris Ozols "Ziemassvētkus gaidot Mālpils muižā"

Sestdien, 10. decembrī, plkst. 18.00 Mālpils muižā notiks Ziemassvētku sajūtu koncerts, kurā uzstāsies Normunds Rutulis, Rūta Dūduma un pie klavierēm Māris Ozols. Koncertā dzirdēsiet skaistākās Ziemassvētku dziesmas gan latviešu, gan angļu valodā.

Ričijs Rū rīko koncertu 

10. decembrī Latvijā iemīļotais bērnu grāmatas varonis lācēns Ričijs Rū priecēs savus draugus arī Ziemassvētku gaidīšanas laikā, aicinot tikties koncertuzvedumā "Ričijs Rū rīko koncertu Ziemassvētkos".

Koncertuzvedumā pie mazajiem skatītājiem dosies Lauris Reiniks, Rūta Reinika-Preisa, Edgars Šteins, Beāte Svarinska, Anita Levša, Sofija Timma un Ričards Preiss.

Uzvedumā iekļauto dziesmu studijas producents ir Jānis Zvirgzdiņš, ilustrāciju autore Guna Miķelsone, horeogrāfe Beāte Svarinska, tērpu māksliniece Anita Znutiņa, scenogrāfs Egīls Kupčs, režisors Valdis Pavlovskis un producents Jānis Kļaviņš.

Foto: Reiniku ģimenes un draugu koncertuzvedums "Ričijs Rū rīko koncertu"

Visā Latvijā notiks muzikāla izrāde visai ģimenei "Grinča Ziemassvētki"

Šā gada decembrī bērnus visā Latvijā priecēs krāšņa, muzikāla svētku pasaka visai ģimenei - "Grinča Ziemassvētki".

Šī būs visiem zināmā pasaka par nejauko Grinču, kurš ienīda Ziemassvētkus tikai tāpēc, ka bērnībā pret viņu bija izturējušies slikti. Taču Ziemassvētki ir brīnumu laiks, un ar mazās meitenītes Sindijas palīdzību Grinčs atgūst ticību labajam, cilvēkiem un arī Ziemassvētkiem.

Šī būs sirsnīga un muzikāla pasaka divās daļās, kurā netrūks jautrības un piedzīvojumu. Izrādes režisors – Imants Strads, galvenajā lomā – Māris Bezmers. Lomās: aktieri no Latvijas teātriem.

Trešās Adventes koncertuzvedums Mazajā ģildē bērniem "Reiz ziemas vakarā.."

2022. gada nogalē Mazā ģilde piedāvā koncertus koncertu sērijā "Ziemas svētdienas Mazajā ģildē".

Trešajā Adventē, 11. decembrī plkst. 15 "Mazās ģildes" Lielajā zālē būs skatāms koncertuzvedums bērniem "Reiz ziemas vakarā..", kurā muzicēs RKTMC "Mazā ģilde" bērnu un jauniešu vokālais ansamblis "Kolibri" (vadītājas Inita Malnača un Agnese Malnača), LNO soliste Ilona Bagele (mecosoprāns) un instrumentāls ansamblis – Ligita Spūle (flauta), Inita Malnača (čells), Māris Treijs (klavieres), Toms Kursītis (bass) un Mārtiņš Kokars (perkusijas). Koncertuzveduma režisore Agnese Malnača.

Ir Ziemassvētku vakars un bērni sapulcējušies, lai kopā izlasītu kādu pasaku. Taču viņu domas nesakrīt un izceļas strīds par to, kuru pasaku lasīt.

Strīdā bērni nejauši pievērsuši pasaku valstības Ziemas fejas uzmanību. Feja ierodas pie satrauktajiem bērniem un palīdz izdomāt pilnīgi jaunu kopīgi veidotu pasaku, kas bērniem ir īsts piedzīvojums un palīdz atrisināt strīdu uz pozitīvas nots.

Koncertuzvedumā skanēs Jāņa Lūsēna, Valta Pūces, Arvīda Žilinska, Daces Robules u.c latviešu komponistu un tradicionālās Ziemassvētku dziesmas.

Ceturtās Adventes koncerts "Klusās dziesmas" Mazajā ģildē

Koncertu cikla "Ziemas svētdienas Mazajā ģildē 2022" noslēdzošais 4. Adventes koncerts "Klusās dziesmas" notiks 18. decembrī plkst. 19.00 RKTMC "Mazā ģilde" Lielajā zālē. Koncertā muzicēs dziedātāja Līga Priede un ģitārists Andrejs Grimms.

Mūziķu tandēms klausītājiem piedāvās vismaz divdesmit gadus lolotu komponista Imanta Kalniņa skaistāko dziesmu programmu. Līgas balss, pārsteidzot ar skarbu tiešumu un cilvēcību, dzirdama vairākos Imanta dziesmu ierakstos, savukārt Andreja Grimma ģitārspēle papildinājusi "Autobusa debesīs" pirmos albumus. Abi kopā vairākkārt tikušies Imantdienās.

Aptuveni stundu ilgajā programmā dzirdēsiet Zelta haizivs songu, Svētku dienu, Tauriņa samtaino smaržu, Piena ceļu, Bimini, Betas dziesmiņu, Dūdieviņu, Smilšu rausi, dziesmas, kurām var dziedāt līdzi, un arī tādas, kas atklās ko jaunu par komponista daiļrades vēsturi.

Ziemas saulgriežu svinības Vecrīgā

Kā katru gadu, arī šogad ziemas saulgriežos Rātslaukumā, Vecrīgā, notiks ziemas saulgriežu svinēšana - bluķu vilkšana un sadedzināšana, kopīga sadziedāšana, sadancošana un rotaļās iešana.

21. decembrī 18.00–19.00 Bluķa vilkšana maršrutā: Rātslaukums–Grēcinieku iela–Audēju iela–Vaļņu iela–Kaļķu iela–Līvu laukums–Zirgu iela–Doma laukums–Jauniela–Rātslaukums.

19.00–21.00 Ziemas saulgriežu svinības – bluķa dedzināšana Rātslaukumā, dziesmas, rotaļas un danči. Piedalās folkloras kopas no Rīgas un novadiem

Folkloras kopu dalībnieki un svētku apmeklētāji šajos svētkos velk bluķus cauri visai vecpilsētai, lai saskaņā ar senlatviešu tradīcijām aizbaidītu ļaunos garus, veicinātu auglību un dotu svētību pilsētai un tās iedzīvotājiem. Pēc tam Rātslaukumā tos sadedzina ugunskurā, reizē ar to sadedzinot arī veco gadu, "ļauno dienu" - bēdas, likstas un nelaimes, tā radot gaismas spēku nākamajam gadam.

Koncerts "Ziemassvētki Brodvejā un Rīgā"

22. decembrī būs iespējams pieredzēt ceļojumu cauri Brodvejai un Rīgai, klausoties Endrjū Loida Vēbera, Džeimsa Hammeršteina, Ričarda Rodžersa, Raimonda Paula, Valta Pūces, Aināra Virgas un citu komponistu dziesmas.

Kopā ar orķestri "Rīga" uzstāsies solisti Rūta Dūduma-Ķirse, Juris Jope, Katrīna Paula Felsberga, Gustavs Melbārdis un Valts Butāns.

Koncertu vadīs Raits Zapackis. Mākslinieciskais vadītājs un diriģents – Valdis Butāns.

Liepājā notiks koncerts "Tev tuvumā"

22. decembrī plkst. 19 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks mūziķu apvienības koncerts "Tev tuvumā".

Arī šogad kļūt gaišākiem, garīgākiem un iejūtīgākiem pret līdzcilvēkiem aicinās Aija Andrejeva, Marts Kristiāns Kalniņš, Jānis Šipkēvics, Jānis Aišpurs, Līva Kalniņa, Kristiāna Stirāne, Elvijs Bušs, Jānis Miltiņš, Valters Sprūdžs un Kaspars Kurdeko.

Raksts tapis sadarbībā ar "Coca Cola".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu