"No kurienes jūs esat?" Kāpēc darbu britu karaļnamā zaudēja prinča Viljama krustmāte

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ngozi Fulani (centrā pa kreisi) bēdīgi slavenajā pieņemšanā Bekingemas pilī 2022. gada 29. novembrī.
Ngozi Fulani (centrā pa kreisi) bēdīgi slavenajā pieņemšanā Bekingemas pilī 2022. gada 29. novembrī. Foto: AP/Scanpix

Izdarīt secinājumus par cilvēka izcelsmi un dzimteni pēc viņa ādas krāsas ir ne vien muļķīgi, bet arī ļoti aizvainojoši. Novembra beigās šāds misēklis gadījies britu karaļnamā. Incidentā iesaistīta augsti stāvoša persona – lēdija Sūzena Hasija, viena no karalienes Elizabetes II ilggadīgām uzticības personām. 

Atzīmējot ANO dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai, karaliene konsorte Kamilla Bekingemas pilī rīkoja pieņemšanu, uz kuru bija aicināti dažādu labdarības organizāciju pārstāvji. Pieņemšanā piedalījās arī vairākas karaļnamam pietuvinātas personas, kuras parasti palīdz viesu uzņemšanā un saviesīgu sarunu uzturēšanā.

Ngozi Fulani ir Londonas labdarības organizāciju "Sistah Space" dibinātāja un izpilddirektore. Organizācija sniedz atbalstu sievietēm un ģimenēm ar Karību salu un Āfrikas izcelsmi, kuras skārusi vardarbība ģimenē un seksuālā vardarbība. Pēc šī pasākuma Ngozi Fulani laikrakstam "The Independent" apsūdzēja Bekingemas pili "institucionālā rasismā". Viņa apgalvoja, ka saruna ar kādu pils pārstāvi bijusi traumatiska.

Uzsākot sarunu ar viņu, lēdija Sūzena Huseja vispirms atļāvusies piekārtot Ngozi Fulani matus, lai labāk ieraudzītu nozīmīti ar viešņas vārdu. Pēc tam viņa jautājusi viešņai "no kurienes jūs esat" vismaz septiņas reizes. Jautāta par tautību, Ngozi Fulani lēdijai atbildējusi, ka ir britu tautības sieviete un ka ir dzimusi Lielbritānijā. Tomēr arī šī atbilde lēdiju neapmierināja, viņa turpināja jautāt, no kurienes nāk "jūsu ļaudis". Viņu apmierinājusi tikai atbilde, kad Fulani teikusi, ka ir Āfrikas izcelsmes britu nacionalitātes sieviete ar Karību salu saknēm.

Fulani teikusi, ka šāda izjautāšana bijusi šoks gan viņai, gan vēl divām sievietēm, kuras piedalījušās sarunā. Viņas esot tā apstulbušas, ka vienkārši stāvējušas un klusējušas. Fulani arī teikusi, ka tā bijusi liela trauma – tikt uzaicinātai sava darba un savu nopelnu dēļ un tad tikt apvainotai.

Šis gadījums Lielbritānijā sacēlis diezgan lielu vētru, par to raksta prese, runā televīzijas. Intervijā britu TV programmai "Good morning Britain" Fulani saka: "Tas nav tikai "No kurienes jūs patiesībā esat." Tas ir tas, ko mēs saucam par rasismu."

Bekingemas pils pārstāvis sacījis: "Mēs šo incidentu uztveram ārkārtīgi nopietni un esam nekavējoties izmeklējuši, lai noskaidrotu visu informāciju. Šajā gadījumā ir izteikti nepieņemami un ļoti nožēlojami komentāri. (..) Tikmēr attiecīgā persona vēlas izteikt dziļu atvainošanos par nodarīto kaitējumu un nekavējoties ir atkāpusies no goda amata. Visiem mājsaimniecības locekļiem tiek atgādināts par dažādības un iekļaušanas politiku, kas viņiem vienmēr ir jāievēro."

Sociālajos tīklos domas par skandālu dalās. Daži to sauc vienkārši par cilvēka, kurš ir gados, neveiklu izrunāšanos. Daži izsaka nožēlu, ka lēdijai Sūzenai Husejai jāpamet pils ar skandālu pēc godam nokalpota mūža. 60 gadus viņa uzticami kalpoja karalienei Elizabetei II, būdama viena no viņas tuvākajām pavadonēm.

Lēdija ir arī prinča Viljama krustmāte un viena no britu karaļnamam vispietuvinātākajām personām. 83 gadu vecumā sabojāt reputāciju ir skumji, tomēr jāatzīst – lēdijai Sūzenai Husejai jau nu tiešā būtu bijis jāzina, kā risināt sarunas. Īpaši tāpēc, ka viņai bijusi iespēja 60 gadus vērot, kā to nevainojami darīja karaliene Elizabete II.

Karalisko ģimeni jau iepriekš ir satricinājušas apsūdzības rasismā. Viens no nesenākajiem skandāliem uzvirmoja 2021. gadā, kad prinča Harija sieva Megana Mārkla bija bērna gaidībās. Viņa sūdzējās, ka kāds no vecākajiem karaliskās ģimenes locekļiem viņai jautājis, kādā krāsā būs viņas mazuļa āda, tā norādot uz viņas izcelsmi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu