Aptauja: Potēties pret gripu Latvijā vēlētos vēl 12% iedzīvotāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: @insta_photos/Shutterstock.com

Vakcinēties pret gripu Latvijā vēlētos vēl 12% Latvijas iedzīvotāju, bet 10% to šosezon jau ir izdarījuši, liecina "Benu aptiekas" "Stresa termometra" aptaujas rezultāti.

Tikmēr 73% aptaujāto vakcinēties pret gripu neplāno.

Vīriešu vidū pret gripu vakcinēties vēl plāno 15%, kamēr sievietēm šis rādītājs ir 11%. Savukārt sieviešu vidū ir vairāk to, kuras šosezon jau ir saņēmušas vakcīnu pret gripu - 11%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 9%. Aptaujā 74% sieviešu un 72% vīriešu pauda, ka vakcinēties pret gripu neplāno.

Salīdzinot datus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, nedaudz biežāk pret gripu vakcinēties vēl plāno latvieši - viņu vidū šis rādītājs ir 12%, bet starp krievvalodīgajiem - 9%. Tāpat aptaujāto latviešu vidū ir vairāk tādu, kuri šajā sezonā jau ir vakcinējušies pret gripu - attiecīgi 11% pret 5%. Tikmēr vakcinēties pret gripu neplāno attiecīgi 72% latviešu un 78% krievvalodīgo.

Kārtojot respondentus pēc izglītības līmeņa, nedaudz biežāk pret gripu vakcinēties plāno respondenti ar augstāko izglītību - viņu vidū pozitīvu atbildi uz šo jautājumu sniedza 13%, kamēr iedzīvotājiem ar vidējo izglītību šis rādītājs ir 9%. Pretēju viedokli sliecās paust 74% respondentu ar iegūtu augstāko izglītību un 73% aptaujas dalībnieku ar vidējo izglītību. Tikmēr 11% ar augstāko izglītību un 10% ar vidējo izglītību vakcīnu pret gripu šosezon jau ir saņēmuši.

Analizējot rezultātus pēc vecuma, atklājies, ka gados jauni cilvēki - vecumā no 18 līdz 24 gadiem - biežāk ir tie, kas vēl plāno vakcinēties pret gripu - viņu vidū šādu atbildi snieguši 22% aptaujāto, kamēr citās vecuma grupās šis rezultāts svārstījies no 11% līdz 13%. Lielākais gripas vakcīnu saņēmušo īpatsvars ir gados vecāko respondentu vidū - vecumā no 55 līdz 74 gadiem 19% sniedza atbildi, ka šosezon vakcīnu pret gripu jau ir saņēmuši, kamēr citās vecuma grupās šis rādītājs ir robežās no 6% līdz 8%. Riska grupām, starp kurām ir arī vecāka gadagājuma iedzīvotāji, gripas vakcīnas valsts piedāvāja bez maksas.

Ģimenes ārste Zane Zītmane uzskata, ka vakcīna pret gripu ir jāsaņem katru gadu, jo gripas vīruss ir ļoti mainīgs, līdz ar to iepriekšējā gada vakcīna var būt neefektīva šajā gadā. Vakcīnas katru gadu tiek pielāgotas apkārtējā vidē cirkulējošajiem vīrusa tipiem. Ļoti tiek rekomendēts pret gripu vakcinēties arī grūtniecēm un bērniem no sešu mēnešu vecuma.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius" no 28. līdz 29.novembrim, aptaujājot 1468 respondentus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu