Pleskavas gubernators aicina Baltijas valstu krievus uz pastāvīgu dzīvi Krievijā. Uz robežas gaidīs autobusi (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Igor Stomakhin/Shutterstock

Pleskavas apgabala gubernators sola nosūtīt autobusus uz kontrolpunktiem visiem tiem, kuri nolems pārcelties uz Krieviju. Tiem, kuri ceļos ar savām ģimenēm, apsola bezmaksas aizvest uz Pleskavu, ziņo igauņu laikraksts "Postimees". 

Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs vispirms vērsies pie Igaunijā esošajiem krieviem. Viņš sola nosūtīt autobusus tām ģimenēm, kuras vēlas pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Krievijas reģionā.

Intervijā Krievijas propagandistam Aleksejam Stefanovam amatpersona sacīja, ka Pleskava gaida pie sevis Baltijas krievus pastāvīgai dzīvošanai.

"Līdz šim cilvēki pārsvarā pārcēlās individuāli. Tāpēc, ja mēs par to nezinām, mēs nevaram palīdzēt viņiem pārcelties.

Ja cilvēki vēršas konsulātā - ir tādi gadījumi, tad mēs palīdzam ar pārcelšanos. Ja uzreiz ierodas vairākas ģimenes, mēs vienkārši nosūtam autobusu uz robežu un tās tiek nogādātas pie mums. Iesaku to darīt šādā veidā, jo mēs pavadām katru ģimeni un katru pilsoni, kurš šeit ierodas," Vederņikovu citē vairāki Krievijas valsts mediji.

Uz jautājumu, vai Pleskavas varas iestādes kompensēs krievvalodīgajiem ārzemniekiem viņu personīgos pārcelšanās izdevumus, kas, pēc propagandista teiktā, sasniedz 150 tūkstošus rubļu (ap 2300 eiro), gubernators atbildēja, ka nedomā par "evakuācijas iespējamību".

"Es tam vienkārši neticu," uz jautājumu par naudu atbildēja Mihails Vederņikovs.

Vienlaikus Krievijas amatpersona solīja "manuāli" pavadīt atbraukušos cilvēkus "no brīža, kad viņi atradīs mājokli, darbu un izvēlēsies rajonu, kurā viņi vēlas dzīvot".

Vederņikovs nesniedza nekādus konkrētus skaitļus par tiem, kas jau ir pārcēlušies, ne arī par Pleskavas apgabala gatavību uzņemt ārzemē dzīvojošos krievus.

Taču gubernators godīgi atzina, ka cilvēki tur ir vajadzīgi, jo reģionā ir augsts mirstības līmenis.

"Diemžēl Pleskavas apgabals katru gadu zaudē aptuveni 1% savu iedzīvotāju - tāds ir dabiskais iedzīvotāju skaita samazināšanās temps. Tāpēc mums [pārcelšanās] ir iespēja," sacīja Vederņikovs, neprecizējot, kādas tieši iespējas ārvalstnieki dos reģiona varas iestādēm.

Vienlaikus agresorvalsts reģiona gubernators norādīja, ka Pleskavas apgabals vispirms starp tiem, kuri uzdrošināsies pārcelties no Eiropas Savienības (ES) uz Krieviju, gaida ārstus, skolotājus un tehniskos speciālistus.

Saskaņā ar Krievijas valsts mediju sniegto informāciju 2022. gadā uz Pleskavas apgabalu pārcēlās vairāk nekā 450 krievvalodīgo ārzemnieku, tostarp no Latvijas, Ukrainas, Tadžikistānas, Moldovas un citām valstīm.

Tajā pašā laikā neatkarīgais izdevums "Pskovskaja guberna" ziņoja, ka Putina izraisītā kara Ukrainā uz Pleskavas apgabalu no Baltijas valstīm pārcēlušies tikai 84 cilvēki.

Iepriekš tika ziņots, ka 12 gadu laikā, kopš tiek īstenota tautiešu pārvietošanas programma, uz Pleskavas apgabalu pārcēlās tikai 39 Igaunijas pilsoņi.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu