Okupanti publicē attēlus ar it kā Luhanskas apgabalā pakārtiem ukraiņu civiliedzīvotājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kapsēta Luhanskā.
Kapsēta Luhanskā. Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas "Telegram" kanālos publicētas fotogrāfijas, kurās it kā redzami pakārti ukraiņu civiliedzīvotāji Luhanskas apgabalā. Okupanti pakāruši piecus ukraiņus par sadarbību ar Ukrainas Bruņotajiem spēkiem.

Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs "Telegram" apliecināja, ka informācija par to tiek pārbaudīta.

"Internetā parādījusies informācija un fotogrāfijas, ka Luhanskas apgabalā dzīvojoši ukraiņi, kurus okupanti turēja aizdomās par palīdzību Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, it kā ir pakārti. Mums nav 100% pārbaudītas informācijas, ka tas nav viltojums. Ļoti negribētos izplatīt nepārbaudītu informāciju, jo tieši to vēlas Kremļa režīms un okupanti, lai pēc tam apsūdzētu mūs savos viltojumos," klāstīja Haidajs.

Viņš pieļāva, ka publicētās fotogrāfijas varētu būt domātas ukraiņu iebiedēšanai pagaidu okupētajā Luhanskas apgabalā, kur daudzi patiešām palīdz Ukrainas armijai.

Haidajs aicināja ukraiņus būt pacietīgiem un sociālās saziņas vietnēs publicēt pārbaudītu informāciju.

"Šajos desmit kara mēnešos ir bijis ļoti daudz informācijas, kā okupanti ir ņirgājušies par Luhanskas apgabala iedzīvotājiem.

Ir pat informācija, ka viņi civiliedzīvotājus nogalinājuši ne tikai artilērijas apšaudēs, bet vienkārši iegājuši mājās un nošāvuši cilvēkus. Viss ir bijis: gan izvarošanas, gan slepkavības, gan ņirgāšanās.

Šajā gadījumā informācija ir jāpārbauda. Mēs visu apkopojam, iesniedzam mūsu tiesībsargājošajām institūcijām, un tad tās visu noskaidro," paskaidroja Haidajs.

Divās fotogrāfijās redzami pieci pakārti cilvēki ar maisiem galvās. Diviem no pakārtajiem klāt pielikts plakāts ar uzrakstu krievu valodā "Luganskas tautas nodevējs".

Otrā attēlā trim pakārtajiem ir plakāts ar uzrakstu "Viņš nodeva informāciju ienaidniekam" un Padomju Savienībā izmantotais sauklis "Smerš", kas nozīmē "Nāvi spiegiem".

Ukrainas aktīvists Serhijs Sterenko sociālajā tīklā "Twitter" rakstīja, ka "nesaprot, kādēļ Ukrainai nepiegādā jaunus tankus un raķetes, lai sodītu absolūtu ļaunumu. Krievu ļaunumu".

Savukārt pētnieciskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" līdzstrādnieks Hristo Grozevs vērsa uzmanību, ka Krievijas "Telegram" kanālos par attēliem nav sašutuma, bet gan pausts prieks, ka tiek iznīcināti tie, kas sadarbojas ar Ukrainas Bruņotajiem spēkiem.

Tikmēr citi Krievijas "Telegram" lietotāji steidz pieļaut, ka fotogrāfijas ir inscenētas, lai vainotu krievus par zvērībām.

Novembra sākumā izdevums "Financial Times" ziņoja, ka Hersonas apgabala Skadovskā oktobra vidū publiski pakārta 56 gadus veca medmāsa Tatjana Mudrenko, kura krievu okupantiem izkliegusi saukli "Skadovska ir Ukraina".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu