Pētījums: Krievi pirms iebrukuma Ukrainā sadalīja cilvēkus četrās grupās. Pirmo paredzēja likvidēt (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iznīcināta māja Harkivas apgabalā.
Iznīcināta māja Harkivas apgabalā. Foto: EPA/Scanpix

Okupanti pirms atkārtota iebrukuma Ukrainā bija sadalījuši iedzīvotājus četrās grupās. Pirmajā grupā iekļautos cilvēkus bija plānots fiziski likvidēt, norāda Lielbritānijas Karaliskā apvienoto dienestu institūta (RUSI) pētījums.

"Bija konkrēts saraksts ar pirmo grupu, kurā bija aktīvākie Cieņas revolūcijas dalībnieki. Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) trenējās viņu sagūstīšanā vai nogalināšanā.

Pēc tam bija plānots šiem cilvēkiem izveidot filtrācijas nometnes. Pēc filtrācijas "īpaši neuzticamos" plānoja deportēt uz Krieviju.

Turklāt Ukrainā viņus "pāraudzinātu" no Krievijas ievesti "skolotāji" un citas amatpersonas," atsaucoties uz pētījumu vēsta Ukrainas portāls "Babel".

Otrajā grupā bija iekļauti tie, kas ir jāpiespiež un jāiebiedē, trešā grupa bija neitrālie pilsoņi, kurus krievi cerēja pakļaut sadarbībai, bet ceturtajā grupā bija iespējamie kolaboranti.

Krievijas plāns paredzēja izveidot okupāciju pieņemošu Ukrainas parlamenta deputātu grupu "Kustība par mieru", kas mudinātu viņiem pievienoties arī citus politiķus. Bija plānots, ka kustība spētu aizliegt protestus pret okupāciju. "Ja daži reģioni tam nepiekristu, viņus atslēgtu no ūdens un energoapgādes, kā arī caur Nacionālās bankas mehānismiem no finanšu sistēmas," atklājuši pētnieki.

24. februārī Krievija sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā. Uzbrukums tika sākts vairākos virzienos no 2014. gadā okupētajām Donbasa teritorijām Ukrainas austrumos un Krimas pussalas, kā arī no Baltkrievijas. Krievija uz Ukrainu ir palaidusi tūkstošiem raķešu, un, negūstot vērā ņemamus panākumus, pēdējo nedēļu laikā tā cenšas iznīcināt Ukrainas kritisko infrastruktūru.

Izlūkošanas dati liecina, ka Krievija jau izmanto vairāku bruņojuma veidu stratēģiskās rezerves.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu