Ķīnas pirmā sieviete astronaute dalās ar saviem iespaidiem pēc misijas kosmosā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Trīs Ķīnas astronauti ir atgriezušies uz Zemes pēc sešu mēnešu misijas pabeigšanas Ķīnas kosmosa stacijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Viņi devās uz kosmosu 5. jūnijā, lai uzraudzītu "Tiangong" kosmosa stacijas pēdējo būvniecības posmu, kas tika pabeigts novembrī.

Ķīnas kosmosa aģentūra pasludināja misiju par lielu panākumu. Komandieris Čeņu Dons un astronauti Liu Jans, Cai Sjuidže Gobi sacīja, ka pēc nolaišanās jūtas labi.

Ķīnas pirmā sieviete astronaute sacīja, ka viņai palikušas neaizmirstamas atmiņas no kosmosa stacijas un ir sajūsmā par atgriešanos dzimtenē.

Kā vēstīts, trīs Ķīnas astronauti sešus mēnešus strādājuši pie kosmosa stacijas "Tiangong" ("Debesu pils") būvniecības. Svētdien, 4. decembrī, viņi atgriezušies uz Zemes, vēsta Ķīnas valsts televīzija.

Nepilnas piecas dienas "Tiangong" bija seši Ķīnas astronauti, jo trešdien sešu mēnešu misiju sāka pilotējamā kuģa "Shenzhou 15" apkalpe. Tā bija pirmā reize, kad vienlaikus kosmosā atradās seši Ķīnas astronauti.

Trīs astronauti ar misiju "Shenzhou 14" kosmosā devās jūnijā.

Pirmais Ķīnas kosmosa stacijas "Tiangong" modulis "Tianhe" ("Debesu harmonija") kosmosā tika nogādāts 2021.gada aprīlī. Novembrī stacija ieguva pašreizējo T formu, kad tai tika pievienots pēdējais no trim cilindriskajiem moduļiem.

"Tiangong" paredzamais mūža ilgums ir vismaz desmit gadi. Plānots, ka astronauti kosmosa stacijā veiks vairāk nekā 1000 zinātniskos eksperimentus, sākot ar pētījumiem par augu pielāgošanos kosmosa videi un beidzot ar šķidrumu uzvedību mikrogravitācijā.

Ķīna sāka sūtīt kosmosā cilvēkus 2003. gadā. "Tiangong" ir šo lidojumu kulminācija un Pekinas lepnums - otrā apdzīvotā kosmosa stacija aiz NASA vadītās Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS). Ķīnai ir liegta piekļuve SKS.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu