Kauņu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu apmeklējis ievērojams skaits tūristu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: raigvi/Shutterstock

Lietuvas otru lielāko pilsētu Kauņu šogad kā vienu no Eiropas kultūras galvaspilsētām apmeklējuši 1,2 miljoni tūristu, pirmdien paziņoja organizatori.

Kopš Lietuva ieguva Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu pēdējo piecu gadu laikā to apmeklējuši divi miljoni cilvēku.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmai piecu gadu laikā iztērēti 26 miljoni eiro.

2022. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas pasākumos Kauņā uzstājās 11 800 profesionāli mākslinieki. Kopumā notika 1370 publiski pasākumi, izstādes un performances.

Kopš 2017. gada ar Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu saistītajos pasākumos Kauņā piedalījušies gandrīz 145 900 dalībnieki no kuriem gandrīz 18 000 bijuši profesionāli mākslinieki no Eiropas, Amerikas, Dienvidāfrikas, Āzijas un citām pasaules vietām. 70% dalībnieku bija no Lietuvas.

Piecu gadu laikā notikuši gandrīz 3000 publisku pasākumu, izstāžu un performanču, kuru norisē palīdzējuši 1500 brīvprātīgo.

Kauņas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu atbalstīja vairāk nekā 50 sponsoru, kuri pakalpojumos un finansējumā snieguši 2,8 miljonus eiro.

Šā gada pirmajos desmit mēnešos Kauņas viesu izmitināšanas vietās nakšņojušo tūristu skaits ir sasniedzis pirmspandēmijas 2019. gada līmeni, bet vietējo tūristu skaits ir audzis par trešdaļu.

2017. gadā Kauņa uzvarēja konkursā par Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu ar saukli "ConTEMPOrary Capital", kas angļu valodā ietver vārdu spēli, kura vienlaikus norāda uz pilsētas mūsdienīgumu un uz savulaik tai starpkaru periodā piešķirto pagaidu galvaspilsētas statusu.

Līdz ar Kauņu Eiropas kultūras galvaspilsētas šogad ir Eša Luksemburgā un Novi Sada Serbijā.

Nākamajos gados Eiropas kultūras galvaspilsētas būs šādas: nākamgad Vesprēma Ungārijā, Elefsina Grieķijā un Timišoara Rumānija, Tartu Igaunijā, Bādišle Austrijā un Būdē Norvēģijā 2024. gadā, Kemnica Vācijā un Nova Gorica Slovēnijā 2025. gadā, Oulu Somijā un Trenčīna Slovākijā 2026. gadā.

2014. gadā viena no Eiropas kultūras galvaspilsētām bija Rīga, bet 2027. gadā viena no kultūras galvaspilsētām būs Liepāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu