Eksperti ieskicē, cik drausmīgs dzīves turpinājums sagaida Krievijā notiesāto Graineri (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Britnija Grainere
Britnija Grainere Foto: Reuters/ScanPix

Krievijā notiesāto Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzni Britniju Graineri soda kolonijā sagaidot ļoti drūma nākotne, skaidro eksperti.

Krievijas tiesa augusta sākumā Grainerei piesprieda deviņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu narkotiku kontrabandā. Prokuratūra bija pieprasījusi Grainerei deviņarpus gadu cietumsodu.

Maskavas reģiona Himku rajona tiesa viņai arī piesprieda viena miljona rubļu (apmēram 16 300 eiro) naudas sodu un noteica, ka cietumsods viņai jāizcieš vispārēja režīma labošanas kolonijā.

Grainere tika nosūtīta uz sieviešu soda koloniju Mordovijas republikas pilsētā Javasā, kas atrodas apmēram 500 kilometru attālumā no Maskavas.

Teksasas Universitātes profesore Marina Aleksandrova, kas lasa lekcijas par Krievijas cietumiem, norādīja, ka Grainerei priekšā ir smagi laiki.

"Viņas dzīve būs ļoti smaga. Tā būs drausmīga. Tur dzīve ir briesmīga pat krievam, nemaz nerunājot par cilvēku bez sakariem. Tā ir sistēma, kuras pamatā ir kukuļošana, bailes un draudi. Es jūtu viņai [Grainerei] līdzi," Aleksandrovu citē "Los Angeles Times".

Savulaik par "huligānismu" uz Mordovijas soda koloniju tika nosūtīta arī grupas "Pussy Riot" dziedātāja Naģežda Tolokoņikova, kura 2013. gadā pēc pabūšanas šajā soda kolonijā atklātā vēstulē norādīja, ka iemītnieces ir miega badā, tiek sistas un viņām tiek noteikti nereāli izpildāmi darba mērķi. Tāpat sievietes par sodu tiek atstātas ārpus telpām aukstumā.

"Ir tāds cietumnieku teiciens - tie, kuri nav "sēdējuši" Mordovijā, vispār nav bijuši cietumā," toreiz izteicās Tolokoņikova.

Varšavas Pētniecības centrs 2019. gada ziņojumā par situāciju Krievijas cietumos atklāja drūmu ainu.

"Vairumā cietumu pārapdzīvotība sarežģī iespēju ievērot pamathigiēnu. Tā rezultātā cietumos bieži izplatās epidēmijas," teikts ziņojumā.

Organizācijas "Krievija aiz restēm" vadītāja Olga Podopļelova e-pastā medijam "Los Angeles Times" atklāja, kādos apstākļos sievietes dzīvo šajās soda kolonijās.

"Esam noskaidrojuši, ka šajā [Mordovijas] kolonijā darba apstākļi pielīdzināmi verdzībai. Sievietes tiek piespiestas strādāt dubultās maiņas (12-16 stundas) bez brīvdienām un iespējas izmantot labierīcības," norādījusi Podopļelova.

Tāpat vēl viena būtiska Graineres problēma, kā atzīst Podopļelova, būs valodas barjera.

"Cilvēki Krievijā ļoti ātri apgūst pamata krievu valodu. Daudz kas būs atkarīgs no cietuma pārvaldes un citu cietumnieču attieksmes - vai viņas būs gatavas palīdzēt Grainerei," rakstījusi Podopļelova.

Pastāv iespēja, ka pret Graineri tomēr būs nedaudz labāka attieksme nekā pret citām cietumniecēm, jo Krievijas puse joprojām vēloties Graineri iesaistīt cietumnieku apmaiņā ar ASV.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu