VIDEO ⟩ VDD rosina "melnajā sarakstā" iekļaut "Doždj" raidījuma vadītāju Korosteļevu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Korosteļevs.
Aleksejs Korosteļevs. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Valsts drošības dienests (VDD) rosinājis iekšlietu ministru Kristapu Eklonu (AP) tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļaut Gruzijā pastāvīgi strādājošo televīzijas kanāla "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") raidījuma vadītāju Alekseju Korosteļevu.

VDD ir izvērtējis televīzijas kanāla "TV Rain" 1.decembra raidījumā "Šeit un tagad" paustos izteikumus, secinot, ka tie ir vērtējami kā aicinājums sniegt materiālu atbalstu Krievijas okupācijas spēkos mobilizētajiem karavīriem, aģentūru LETA informēja dienests.

Raidījuma "Šeit un tagad" vadītājs Korosteļevs raidījuma laikā vairākkārt norādījis uz Krievijas karavīru smagajiem apstākļiem frontē, nepietiekamo nodrošinājumu ar ekipējumu un pārtiku.

Tāpat Korosteļeva teiktais liecinot, ka televīzijas kanāls "TV Rain" ir apkopojis informāciju par minētajām problēmām, lai palīdzētu tās risināt, informēja VDD.

Neskatoties uz televīzijas kanāla pārstāvju vēlāk sniegtajiem paskaidrojumiem, VDD vērtējumā nav pieļaujams, ka Latvijas informatīvajā telpā tiek izplatīta informācija, kas aicina sabiedrību sniegt atbalstu Krievijas okupācijas spēkiem. Krievijas bruņoto spēku mērķtiecīgie militārie uzbrukumi un īstenotā vardarbība pret Ukrainas civiliedzīvotājiem ir atzīti par terorismu, bet Krievija - par terorismu atbalstošu valsti.

Ņemot vērā minētos apstākļus, VDD vērtējumā raidījumā paustie izteikumi ir vērsti pret Latvijas nacionālās drošības interesēm un rada maldīgu priekšstatu par Krievijas armiju, veicinot sabiedrības līdzcietību pret agresoriem.

5.decembrī VDD savu vērtējumu par raidījumā paustajiem izteikumiem nosūtīja Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP). Kā jau publiski izskanējis, NEPLP ir pieņēmusi lēmumu anulēt "TV Rain" apraides atļauju.

VDD veiktās pārbaudes gaitā noskaidrots, ka 1.decembra raidījums "Šeit un tagad" ir ticis filmēts televīzijas kanāla "TV Rain" redakcijā Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi. Izteikumu autors, raidījuma vadītājs Korosteļevs pastāvīgi uzturas un strādā Gruzijā.

Ņemot vērā, ka Korosteļevam nav uzturēšanās atļaujas Latvijā, saskaņā ar Krimināllikumu persona Latvijā nevar tikt saukta pie kriminālatbildības. Vienlaikus VDD ir rekomendējis iekšlietu ministram iekļaut Korosteļevu tā dēvētajā melnajā sarakstā jeb ārvalstnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta.

Tāpat VDD ir brīdinājis "TV Rain" galveno redaktoru Tihonu Dzjadko par paredzēto kriminālatbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā.

VDD atgādina, ka par jebkādā veidā iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas tiešu vai netiešu vākšanu vai nodošanu ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība ir vērsta pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, ir paredzēta kriminālatbildība.

Jau ziņots, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi anulēt apraides atļauju patlaban Latvijā strādājošajai Krievijas neatkarīgajai TV programmai "Doždj".

Lēmums par apraides licences anulēšanu pieņemts saistībā ar draudiem valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai.

Tikmēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) vērtē, vai pastāv tiesisks pamats atcelt piešķirtās vīzas ar tiesībām uz nodarbinātību Krievijas neatkarīgās TV programmas "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") darbiniekiem.

Neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" darbību uz laiku pārtrauca marta sākumā pēc tam, kad Krievijas Valsts dome pieņēma likumu par "viltus ziņām". Līdz ar kanāla darbības apturēšanu tā galvenais redaktors un vairāki citi redakcijas darbinieki pameta Krieviju.

"Doždj" 18.jūlijā pakāpeniski atsāka darbu, strādājot tostarp no studijas Rīgā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu