Vai kafejnīcā dzeramnaudu dot ir obligāti? Kārtīgs cepiens vietnē "Twitter" (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: photowind/Shutterstock

Dzeramnaudas jautājums vienmēr bijis diskutabls. Dažiem dzeramnaudas došana liekas pašsaprotama, daži jautā - kāpēc viesmīlim jādod dzeramnauda? Tad jau jādod arī automehāniķim, pārdevējam, sētniekam? 

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzvirmoja īsts cepiens. Bija ko teikt gan tiem, kas dod, gan tiem, kas ņem, gan tiem, kas nesaprot, kāpēc kādam vēl būtu kaut kas jādod. 

Eļļu ugunī pielēja kāds tvīts - tā īpašnieks gan pēcāk teica, ka tik ļauni jau nemaz nebija domāts. Ja mēdz teikt - kas dzērājam prātā, tas uz mēles, tad te laikam jāsaka - kas nogurušam bārmenim uz sirds, tas "tviterī". 

Ohoho. Kā tad īsti ir - gūt var ņemot, gūt var dodot?

Tā tas ir bijis un vienmēr būs

Daudziem cilvēkiem dzeramnaudas jēdziens ir pilnīgi saprotams. Tā vienkārši ir pieņemts - par labu darbu pateikt paldies dzeramnaudas veidā. Turklāt ne jau tikai viesmīļus var prēmēt. 

Kā tad ar skolotājiem un kasierēm? 

Dzeramnaudas ir tradīcija restorānos un kafejnīcās. Bet kā tad ar citām vietām, kur saņemam apkalpošanu un, piemēram, kasiere vēl uzsmaida un novēl labu dienu? Kā ar skolotājiem, kuri visu dienu noņemas ar bērneļiem, kas stundās špiko un starpbrīžos nebalsī klaigā? 

Galu galā - par ko īsti pienākas dzeramnauda? Par normāli izdarītu darbu? Par īpašu attieksmi? Ja tā, kādēļ vieniem pieņemts maksāt, bet citiem ne? 

Daudzi komentētāji arī spriež: kas, diez, domāts ar dzeramnaudas burciņu pie kases kafejnīcās un bāros? Vai tiešām jāmaksā dzeramnauda par to, ka tu man pagatavo kafiju vai ielej alu, par ko es samaksāju?

Dzeramnaudas - Stokholmas sindroma paveids?

Vai dot dzeramnaudas vispār nenozīmē atbalstīt darba devējus, kuri maksā darbiniekiem nepietiekami? Ar domu - gan jau pārējo piepelnīs dzeramnaudās. Un, galu galā, teju ikviens dzīvē saticis viesmīli, kurš uzskata, ka dzeramnauda viņam vienkārši pienākas. Jo - tā vienkārši ir. 

Nedodiet dzeramnaudu Japānā 

Daži komentētāji dalās ar pieredzēto ārzemēs. Ir valstis, kurās dzeramnaudas ir kā likums - tā pienākas! Bet ne visur dzeramnaudas ir pašsaprotama lieta.

"Tie, kas neko neatstāj, ir fujaki"

Ko domā paši dzeramnaudu saņēmēji? 

Būt vai nebūt dzeramnaudām? 

Skaidra lieta, cepieni nāk un iet, un dažas lietas nemainīsies. Un, kā saka "Twitter" lietotājs Klāvs, dzeramnauda nav atkarīga no nozares. Tomēr, ja runājam konkrēti par viesmīlības nozari, tad vajadzētu cerēt, ka šis tas mainīsies. Piemēram, viesmīļu algas - lai dzeramnaudas būtu tikai kā jauks žests un Eiropas restorānu kultūras rituāls, nevis nepieciešamība nopelnīt. 

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu