Igaunija izraida portālu redaktoru un Kremļa aktīvistu Korņilovu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Twitter.com/Kapo

Igaunijas Drošības policija (KaPo) sadarbībā ar Policijas un robežsardzes departamentu ir anulējuši mediju vietņu "Baltnews.ee" un "Baltija.eu" redaktora Aleksandra Korņilova uzturēšanās atļauju un noteikusi piecu gadu aizliegumu viņam ierasties Šengenas zonā, trešdien ziņo laikraksts "Postimees".

KaPo Korņilovu par Krievijas ietekmes aģentu atzina jau 2014.gada pārskatā. Trešdien ierakstā "Twitter" dienests Korņilovu raksturoja kā Kremļa aktīvistu, kas ir daļa no Krievijas ietekmes tīkla.

2014.gada pārskatā KaPo iekļāva nodaļu par Korņilovu, detalizēti izklāstot tā dēvētās maigās varas izmantošanu ietekmes darbībās.

Tajā tika pausts, ka ar Krievijas maigo varu pamatā tiek saprasta ārpolitikas propaganda Rietumvalstīs ar mērķi ietekmēt sabiedrības viedokli un organizācijas, kā arī politikas un ekonomikas eliti atbilstoši Krievijas ārpolitikas interesēm.

Kā piemērs tika minēts "Baltnews" zīmola izveide Baltijas valstī, izmantojot Krievijas propagandas mediju konglomerāta "Rossiya Segodnja" finansējumu.

"2014.gada oktobrī Igaunijā, Latvijā un Lietuvā publiskotais mediju projekts tiek īstenots ar portāliem "Baltnews.ee", "Baltnews.lv" un "Baltnews.lt" krievu valodā. Plāni paredz šiem kanāliem pievienot multimediju saturu un [tiešsaistes] televīziju un radio. Igaunijā "Baltnews.ee" vada Aleksandrs Korņilovs, kurš ir vietējās Krievijas tautiešu koordinācijas padomes loceklis un propagandas portāla "Baltija.eu" vadītājs," tolaik rakstīja Igaunijas Drošības policija.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re: Baltica" 2018.gadā ziņoja, ka Korņilova krimināllietas materiālos pieejamie "Skype" sarunu atšifrējumi un līgumu kopijas apliecina, ka "Baltnews" kontaktpersona - "Rossiya Segodnja" Aleksandrs Svjazins - regulāri norādījis Baltijā strādājošo vietņu pārstāvjiem par kādiem tematiem un kā rakstīt.

2018.gadā Korņilova vadītā bezpeļņas organizācija "Altmedia" tika atzīta par vainīgu viltošanā un viltota dokumenta izmantošanā. Tai tika noteikts 6000 eiro sods.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā šogad pavasarī atbildīgie Baltijas mediju regulatori liedza piekļuvi "Baltnews" saturam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu