ASV pastiprinās militāro klātbūtni Baltijas valstīs, sola vēstniecība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV karavīri. Attēls ilustratīvs.
ASV karavīri. Attēls ilustratīvs. Foto: Bumble Dee/Shutterstock

ASV vēstniecība Viļņā trešdien, 7. decembrī, nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV plāno pastiprināt savu militāro klātbūtni Baltijas valstīs un nomainīt ASV spēku klātbūtnes Lietuvā statusu uz "pastāvīgu rotācijas klātbūtni". 

Pabrades mācību poligonā Viļņas pievārtē kopš 2019. gada ar nelieliem pārtraukumiem starp rotācijām ir izvietots ASV bataljons.

ASV vēstnieks Lietuvā Roberts Džilkraists ir informējis Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku par plānotajām izmaiņām karavīru izvietošanā.

"Turpinot pildīt saistības pret mūsu sabiedrotajiem Baltijas valstīs, ASV turpinās pastiprināt nepārtrauktu un pastāvīgu ASV militāro klātbūtni Igaunijā, Latvijā un Lietuvā," pauda vēstniecībā.

"Lietuvā tas sākotnēji ietver pāreju no bruņotas bataljona lieluma vienības un lauka artilērijas baterijas epizodiskas izvietošanas uz pastāvīgu rotācijas klātbūtni," lasāms ASV vēstniecības Viļņā paziņojumā.

Džilkraists atgādināja ASV prezidenta Džo Baidena teikto, ka Savienotās Valstis ir apņēmušās aizstāvēt katru NATO teritorijas centimetru.

"Tāda ASV izvietošana apliecina šo apņēmību, un, lai gan mēs turpinām pielāgot mūsu spēku pozīcijas reģionā, esam apņēmušies saglabāt pastāvīgu, pilnīgu klātbūtni reģionā un pastiprināt mūsu Baltijas sabiedroto apmācības, lai saglabātu kaujās uzticamas spējas un stiprinātu mūsu aizsardzības un savaldīšanas pozīciju," paskaidroja amerikāņu diplomāts.

Anušausks pauda Lietuvas apņēmību nodrošināt visu atbalstu, kas nepieciešams no uzņemošās valsts.

"ASV militārā klātbūtne joprojām ir izšķirīga mūsu savaldīšanas un aizsardzības pret Krieviju daļa," viņš teica. "Apsveicam un stingri atbalstām nepārtrauktas un pastāvīgas ASV militārās klātbūtnes Lietuvā pastiprināšanu," viņš paziņoja.

Kopš Krievija 2014. gadā anektēja Ukrainas Krimas pussalu, Lietuvā rotācijas kārtība bija ap 150 karavīru liela ASV rota.

Savukārt kopš 2019. gada rotācijas kārtībā Lietuvā atrodas bataljona izmēra vienības ar vairāk nekā 500 karavīriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu