Talsu novada domes vadībai nākamgad samazinās atalgojumu par aptuveni 20%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Anonymousz/Shutterstock

Trešdien Talsu novada domes ārkārtas sēdē deputāti nolēma no nākamā gada par aptuveni 20% samazināt atalgojumu domes vadībai un komiteju priekšsēdētājiem, vienlaikus apstiprinot jaunu pašvaldības iestāžu amata katalogu un amatpersonu un darbinieku atlīdzības nolikumu, informēja pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Pagājušā gada novembrī Talsu novada domes vairākums apstiprināja būtisku atalgojuma palielinājumu domes priekšsēdētājam, vietniekiem un komiteju priekšsēdētājiem, nosakot citus atalgojuma aprēķināšanas koeficientus. Priekšsēdētāja un vietnieku atalgojums tolaik pieauga par vairāk nekā 50%, bet komiteju priekšsēdētājiem - 451% par nostrādātām 160 stundām.

Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa uzsver, ka pagājušajā gadā pieņemtais lēmums bija politisks un neveicinājis gaidīto darba rezultātu sasniegšanu, tāpēc tagad apstiprināts atsevišķs dokuments "Talsu novada domes deputātu darba samaksas un sociālo garantiju nolikums".

Domes vadības un komiteju priekšsēdētāju atalgojuma samazināšana pārrunāta ar pārējiem Talsu novada domes deputātiem, un vairākums piekritis, ka būtiskākais pašlaik nav atalgojuma apmērs, bet gan padarītā kvalitāte.

No nākamā gada 1.janvāra Talsu novada domes priekšsēdētājas un vietnieku, kā arī komiteju priekšsēdētāju un vietnieku atalgojuma aprēķināšanā tiks samazināti patlaban noteiktie koeficienti, kas radīs atalgojuma samazināšanu par aptuveni 20%, savukārt deputātu atalgojuma aprēķināšanai noteiktie koeficienti un līdz ar to arī algas apmērs paliks iepriekšējais.

"Tas, manuprāt, ir tikai godīgi un adekvāti, jo šādā veidā tiks samazināta lielā atalgojumu starpība, kas pašlaik ir starp pašvaldības speciālistiem un domes vadību," sacīja Kārkliņa.

Līdztekus domes ārkārtas sēdē tika skatīts jautājums par pašvaldības iestāžu amatu kataloga un pašvaldības amatpersonu un darbinieku atlīdzības nolikuma apstiprināšanu.

Domes priekšsēdētājas vietnieks Aldis Pinkens (JV) paskaidroja, ka izmaiņu nepieciešamību un pamata principus dokumenta izstrādē noteica ārējie normatīvie akti, kas attiecas uz atlīdzības noteikšanu valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem, tai skaitā Ministru kabineta noteikumi "Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs, amatu klasifikācijas un amatu apraksta izstrādāšanas kārtība". Izmaiņas bija nepieciešamas arī gaidāmā minimālās darba algas pieauguma dēļ, lai nodrošinātu atalgojuma samērīgumu starp dažādu atbildību speciālistiem.

Šā gada 13.septembrī ar izpilddirektora rīkojumu tika izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija pārskatīt pašvaldības darbinieku amatu klasifikāciju un atalgojuma politiku, nosakot līdzvērtīgus atalgojuma un motivēšanas principus visiem pašvaldībā strādājošajiem.

Pinkens gan uzsver, ka pašlaik vēl nevar apgalvot, ka jaunā sistēma nodrošinās pilnīgu vienlīdzību. Iespējams, ar laiku būs nepieciešamas kādas izmaiņas vai papildinājumi, bet to varēs redzēt tikai tad, kad jaunā kārtība stāsies spēkā.

Deputātu apstiprinātais Talsu novada pašvaldības iestāžu amata katalogs sakārto pašvaldības darbinieku amatiem atbilstošās saimes, apakšsaimes un noteikto līmeni pēc Ministru kabineta noteikumiem. Tie, vērtējot amatu klasificēšanas rezultātus, nodrošina, lai vienādi vai līdzīgi amati, ņemot vērā amata vai darba aprakstā noteiktos pienākumus, amata veikšanai nepieciešamās izglītības un profesionālās pieredzes prasības, tiktu klasificēti vienādi visās pašvaldības iestādēs.

Apstiprinātais Talsu novada pašvaldības amatpersonu un darbinieku atlīdzības nolikums nosaka arī vienotu darbinieku vērtēšanas procesu, kas līdz šim apvienotajos novados atšķīrās. Darbinieku novērtēšana, ko paredz likums, atalgojuma noteikšanā ir būtisks, jo tas nošķir vienāda nosaukuma amatus pēc cilvēku profesionalitātes, pieredzes un darba veikšanas standartiem. Talsu novada pašvaldības jaunā vērtēšanas sistēma ietvers darbinieku sniegumu mērķu izpildē un profesionālo kvalifikāciju, kas balstīta izglītībā un pieredzē.

Tāpat atlīdzības nolikumā definēts iespējamais papildu atbalsts darbiniekiem, proti, piemaksu noteikšanas un prēmiju un naudas balvu piešķiršanas kārtība, sociālās garantijas.

Veiktās izmaiņas paredz, ka no 1.janvāra palielināsies pašvaldības darbinieku atalgojums. Aptuvenās prognozes liecina, ka tas nākamā gada budžetā prasīs aptuveni četrus miljonus eiro.

Pinkens skaidro, ka ir noteikts, ka atalgojums nevienam pašvaldības darbiniekam noteikti nesamazināsies. Atalgojuma līmenis var nepaaugstināties, ja iepriekš darbiniekam noteikts neatbilstoši augsts atalgojums: noteikts amats, kas nebūtu piešķirams, jo pienākumi neatbilst veicamajam amatam. "Pārējos gadījumos atalgojums var palielināties līdz 20%: tas ir palielinājums, ko varam atļauties, ņemot vērā budžeta iespējas. Ar šo noteikumu ieviešanu mēģinām risināt personāla jautājumus, jo pašlaik neesam ļoti pievilcīgi darba ņēmējiem," piebilda Pinkens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu