Par seksuālo izmantošanu apsūdzētā priestera Zeiļas lietā, iespējams, ietekmēts liecinieks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs
Attēls ilustratīvs Foto: iweta0077/Shutterstock

Piektdien, 9. decembrī, Rīgas pilsētas tiesa turpinās skatīt lietu, kur par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēts Rēzeknes-Aglonas diacēzes priesteris Pāvels Zeiļa. Kā zināms Latvijas Televīzijai (LTV), īsi pirms šīs tiesas sēdes  notikuši mēģinājumi ietekmēt cietušo, cenšoties panākt, ka viņš maina savas liecības.

Aptuveni pirms mēneša dažādās interneta sociālajās platformās tika izplatīti video, kuros kāds anonīms vīrietis izprašņā tā sauktajā Zeiļas lietā cietušo. Izmantojot to, ka cietušais ir ar garīgās attīstības traucējumiem un viegli uzticas cilvēkiem, jautātājs no viņa izvilina apgalvojumus, kas ir pretēji izmeklēšanas laikā dotajām liecībām. Kādā brīdī cietušais pat apgalvoja, ka pats bijis vainīgs, ka devies pie mācītāja, lai, viņa vārdiem runājot, "nodarbotos ar to lietu".

Valsts policija, lūgta komentēt notikušo, norādīja – esot jau informēta par šiem video un sākusi rīkoties. "Policija saņēma iesniegumu par iespējamu cietušā iespaidošanu nolūkā sniegt nepatiesu liecību vai to mainīt. Valsts policija par šo ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 301. panta pirmās daļas," atzina policijā.

Policija noskaidrojusi video filmētāja identitāti, bet izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus pagaidām nesniedz.

Pēc neoficiālas informācijas, cietušais šobrīd ir pārvietots uz citu dzīvesvietu, lai viņam nevarētu piekļūt ietekmētāji.

Taču internetā joprojām brīvi pieejami safilmētie video materiāli, kur viņš izpauž gan ļoti personīgu informāciju par sevi, gan izmeklēšanas un slēgtās tiesvedības aizkulises.

Valsts policija informāciju pārsūtījusi Datu valsts inspekcijai. "Datu valsts inspekcijai nav tādas brīnumpodziņas izdzēst kaut ko no "Youtube", "Facebook" vai tamlīdzīgi. Viens ir iet pie paša lietotāja, kas to ievietojis, un lūgt viņu izdzēst. Otrs – vērsties pie paša "Youtube"," skaidroja Datu valsts inspekcijas direktore Jekaterina Macuka.

Krimināllieta, kurā par seksuālu vardarbību, izmantojot cietušā uzticību un atkarību, apsūdzēti vairāki vīrieši, tostarp priesteris Zeiļa, Rīgas pilsētas tiesā tiek skatīta kopš 2019. gada nogales. Šajā laikā nozīmētas jau 20 tiesas sēdes. Kā informēja tiesā – lietas izskatīšanu kavē apsūdzēto slimošana un liecinieku izvairīšanās ierasties uz sēdēm. Šo piektdien nozīmētajā tiesas sēdē iecerēts pratināt pēdējo liecinieku un apsūdzēto.

Jau ziņojām, ka par seksuāla rakstura noziegumiem apsūdzēti divi vīrieši, tai skaitā Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Pāvels Zeiļa, informē tiesa.

Noziedzīgie nodarījumi izdarīti laika posmā no 2017. gada līdz 2018. gadam.

Zeiļa apsūdzēts par cilvēku tirdzniecību un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā personu grupā, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par cilvēku tirdzniecību Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Sākotnēji krimināllietā tika apsūdzētas trīs personas - 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimuši vīrieši. 2019. gada 7. jūnijā kriminālprocess izbeigts pret vienu apsūdzēto - 1955. gadā dzimušo - viņa nāves dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu