Lietā par valsts apvērsuma plānošanu Vācijā gaidāmas jaunas aizturēšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/scanpix

Lietā par valsts apvērsuma plānošanu Vācijā tuvākajās dienās gaidāmas jaunas kratīšanas un aizturēšanas, paziņojušas amatpersonas.

Jau ziņots, ka Vācijas policija trešdien visā valstī veica kratīšanas un aizturēja 25 galēji labējas teroristu grupas locekļus, kuri tiek turēti aizdomās par valsts apvērsuma gatavošanu. Aizturētie plānojuši pēc valsts apvērsuma par jauno valsts līderi iecelt aristokrātu un uzņēmēju princi Heinrihu XIII Reusu, kurš arī ir aizturēts.

Aizturētie ir saistīti ar kustību "Reichsbürger" ("Reiha pilsoņi").

Kratīšanās un aizturēšanās piedalījās 3000 policistu, kas 11 no 16 federālajām zemēm pārmeklēja vairāk nekā 150 īpašumus. Divi no aizdomās turamajiem tika aizturēti Itālijā un Austrijā. Vācijas mediji to raksturo kā vienu no lielākajām policijas akcijām, kāda valstī jebkad ir notikusi.

"Balstoties uz manu pieredzi, parasti seko otrais aizturēšanu vilnis," ceturtdien radiostacijai "Deutschlandfunk" atzinis Tīringenes federālās zemes iekšlietu ministrs Georgs Maiers.

Savukārt Federālās kriminālpolicijas pārvaldes (BKA) prezidents Holgers Minhs raidorganizācijai ARD izteicies, ka aizdomās turamo skaits pieaudzis līdz 54 un var palielināties vēl vairāk.

Apsūdzēto vidū ir arī esošie un bijušie drošības dienestu locekļi.

Minhs paziņojis, ka pēc šiem atklājumiem nepieciešama rūpīgāka drošības spēku izvērtēšana.

Viņš atklājis, ka identificēti vēl citi cilvēki, bet pagaidām nav skaidrs, kāda ir viņu saikne ar šo teroristu grupu.

"Tādos laikos kā šie, (..) ir jāspēj paļauties uz to, ka visi bez ierunām iestājas par brīvo demokrātisko iekārtu," raidorganizācijai ARD uzsvēris Minhs.

Policija trešdien kratīšanās atrada vairākus šaujamieročus, munīciju, aizsargvestes, arbaletus, zobenus, plānus "tēvzemes aizsardzības komandas" izveidei un pierādījumus par jaunu biedru vervēšanu.

Pārmeklēšanas turpinās arī šodien, izmeklētājiem mēģinot noskaidrot, vai aizdomās turamie nav vēl kaut kur paslēpuši ieročus.

"Mums ir bīstams cilvēku kokteilis, kas seko neracionālai pārliecībai. Dažiem ir daudz naudas, citiem ir ieroči un plāns sākt uzbrukumus un paplašināt savas struktūras," norādījis Minhs.

Prokuratūra atklājusi, ka galvenais aizdomās turamais pieder pie teroristu grupas, kas saistīta ar kustību "Reichsbürger", kura neatzīst Vācijas valsts eksistenci.

Minhs norādījis, ka Federālā kriminālpolicijas pārvalde, līdzīgi kā vairums citu policija spēku, veic drošības pārbaudes jau ļoti sen.

"Domāju, ka tur, kur tas vēl nav izdarīts, mēs to ieviesīsim pārskatāmā nākotnē," pavēstījis Minhs.

Savukārt Maiers izteicies, ka eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), kas pārstāvēta Tīringenes parlamentā, kļuvusi par saskarsmes punktu labējiem ekstrēmistiem un izplata fantāzijas par valdības gāšanu.

"Cilvēki ir nobijušies, un AfD to izmanto un piedāvā vienkāršus risinājums," piebildis Maiers.

AfD trešdien nosodīja grupējuma apvērsuma plānus un pauda pārliecību, ka varasiestādes spēs ātri noskaidrot situāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu