Krievijā notiesātā WNBA zvaigzne Grainere ir atpakaļ uz brīvām kājām (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Britnija Grainere
Britnija Grainere Foto: Reuters/ScanPix

Krievijā arestētā Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) zvaigzne Grainere nonākusi brīvībā, vēsta "CBS News".

Tiek ziņots, ka Grainere ASV varēs atgriezties apmaiņā pret ieroču tirgotāju Viktoru Butu, kuru, kā jau iepriekš ziņoja ārzemju mediji, Krievija ilgāku laiku vēlējās atgriezt atpakaļ dzimtenē.

"CBS News" vēsta, ka ASV un Krievija par Graineres apmaiņu pret Butu bija vienojušās jau vairākas nedēļas iepriekš, bet tikai pagājušajā nedēļā šim darījumam zaļo gaismu deva ASV prezidents Džo Baidens.

Tiek ziņots, ka abās valstīs notiesāto personu apmaiņa notikusi ceturtdien, 8. decembrī. Apvienotajos Arābu emirātos (AAE).

"Pirms brīža es runāju ar Britniju Graineri. Viņa ir drošībā. Viņa ir lidmašīnā. Viņa ir ceļā uz mājām," tviterī raksta Baidens.

Baidens ceturtdien vēlāk uzrunā no Baltā nama pavēstīja pavēstīja par Graineres atbrīvošanu.

"Pēc mēnešiem ilgas netaisnīgas aizturēšanas Krievijā, turot neciešamos apstākļos, Britnija drīzumā atgriezīsies savu tuvinieku rokās, un viņai tur bija jābūt visu laiku," sacīja Baidens.

"Šī ir diena, pie kuras mēs strādājām ilgu laiku. Mēs nekad nepārstājām prasīt viņu atbrīvot. Bija nepieciešamas rūpīgas un intensīvas sarunas," piebilda Baidens, pateicoties visiem, kas piedalījās viņas atbrīvošanā, kā arī Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kur notika apmaiņa.

Bijušais padomju virsnieks Buts 2011.gadā ASV tika atzīts par vainīgu ieroču kontrabandā un izcieš 25 gadu cietumsodu. Maskava jau gadiem ilgi ir pieprasījusi viņa atbrīvošanu. Vasarā Baidena administrācija piedāvāja apmainīt Butu pret Graineri.

Jau ziņots, ka Grainere 17. februārī tika aizturēta ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijā par šo pārkāpumu draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

Basketboliste skaidroja, ka kārtridži viņas bagāžā nonāca visdrīzāk, stresā kārtojot somu pirms došanās no Arizonas uz Maskavu. Grainerei bija Arizonas štata veselības dienesta izsniegta atļauja lietot marihuānu medicīniskos nolūkos, lai cīnītos ar hroniskām sāpēm.

Tāpat sportiste tiesā stāstīja, ka viņai pēc aizturēšanas netika izskaidrotas viņas tiesības un netika piedāvāta advokāta palīdzība. Grainerei tika likts parakstīt arī kādu dokumentu, nepaskaidrojot, kas tajā rakstīts. Tikai pāris dienas vēlāk Grainerei tiesā paskaidroja, kādas apsūdzības viņai ir izvirzītas.

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandu Fīniksas "Mercury" pārstāvošā Grainere kopš 2014. gada starpsezonās Krievijā pārstāvēja Jekaterinburgas UGMK vienību, ar kuru četras reizes uzvarēja FIBA Eirolīgā. Savukārt WNBA Grainere ir uzvarējusi vienreiz.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu