VIDEO ⟩ "Iedzīvotāji saņem santīmus." Kremļa fans Aijo latviešu valodā izplata dezinformāciju par situāciju valstī (41)

Foto: Ekrānuzņēmums no video.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

30. oktobrī Ukrainā karojošie Krievijas spēki paziņoja, ka prokremliskais aktīvists Benss Aijo esot atrasts miris kādas ēkas drupās. Pēcāk gan viņš pats šo informāciju noliedza un aktīvi turpināja sludināt propagandu. Neilgi pēc tam, kad Aijo sociālo tīklu vietnēs pavēstījis, ka esot ieguvis Krievijas pilsonību, viņš savā "YouTube" profilā publicējis video, kurā runā latviešu valodā, liecina publiski pieejamā informācija.

PSRS karoga ēnā

Pirms dažām dienām publicētajā video Aijo pauž: "Uzsāku lekciju ciklu par Latvijas valstiskumu. Es esmu rēzeknietis, latgalietis Beness Aijo, Es esmu Krievijas Doneckas tautas republikas un Latvijas pilsonis.

Esmu dzimis Padomju Savienībā, Latvijas PSR teritorijā. Ak, cik tie bija brīnišķīgi laiki. Nodarbinātība, bezmaksas izglītība, bezmaksas medicīniskā aprūpe. Tika ievērots princips – pēc katra spējām, pēc katra darba.

Brāļu krievu, latviešu un ukraiņu tautas dzīvoja kopā laimīgi un savā starpā necīnījās. Kopā mēs veidojām gaišu komunistisku nākotni, taču pēc Padomju Savienības sabrukuma, ko veica ienaidnieku bars, tie stulbie mudaki Jeļcins, Gorbačovs, Jakovļevs virs mūsu republikām pulcēja melnus mākoņus."

Savā runā Aijo arī izplatīja klaju dezinformāciju par Latvijas vēsturi: "Latvijā pie varas nāca nacisti un aizliedza kompartiju un komunistisko ideoloģiju. Viņi sāka iznīcināt Ļeņina un padomju laika pieminekļus.

(..) Kopš 2004. gada nacisti sāka iznīcināt krievu skolas, ieviešot tajās bilingvālo izglītību. 2021. gadā pilnībā pārcēla mūsu skolas uz latviešu valodu. (..) 2004. gadā Latvija iestājās NATO un Eiropas Savienībā, rūpniecība Latvijā ir pilnībā iznīcināta, lauksaimniecība mirst un mirstība pārsniedz dzimstību.

Un ir negatīvs iedzīvotāju skaita pieaugums. Milzīgs bezdarbs, cenu pieaugums pārsniedz 10%. Gāze 2022. gadā sadārdzinājusies septiņas reizes, benzīns par 40%.

Diemžēl Latvija nav neatkarīga valsts, okupēta ar NATO un Eiropas Savienības spēkiem. Latviešu valoda ir degradējoša, piesārņota ar amerikānismiem un germānismiem."

Vēl viņš piebilda, ka "50% iedzīvotāji saņem santīmus un dzīvo zem nabadzības sliekšņa".

Šķietami ieguvis Krievijas pilsonību

Valsts drošības dienests (VDD) apstiprina, ka ir zināmi Benesa Aijo publiski paustie apgalvojumi par, iespējams, iegūto Krievijas pilsonību.

Gadījumi, kad līdztekus jauniegūtai citas valsts pilsonībai var tikt saglabāta Latvijas pilsonība, ir noteikti Pilsonības likuma 9. pantā.

Ņemot vērā Pilsonības likumā noteikto ierobežojumu iespējamu pārkāpumu, VDD par konkrēto gadījumu ir informējis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP).

"Vēršam uzmanību, ka šādus gadījumus vērtē un lēmumu par Latvijas pilsonības atņemšanu pieņem PMLP," norāda VDD.

Video nonākuši VDD redzeslokā

Vairāki video, kuros prokremliskais aktīvists pauž savus uzskatus, nonākuši VDD redzeslokā. VDD vērš uzmanību, ka neviens no kriminālprocesiem, kurus VDD savulaik uzsāka pret Benesu Aijo, vairs neatrodas dienesta lietvedībā. Pēdējais no kriminālprocesiem tika nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai 2019. gada 31. jūlijā.

"Beness Aijo jau ilgstoši ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā, un viņam par publiskiem aicinājumiem vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību jau ir piespriests divu gadu un sešu mēnešu cietumsods," vēsta VDD pārstāvji.

Dienests gan atturas komentēt sociālās tīklošanās vietnēs izplatīto informāciju par Benesa Aijo iespējamo nāvi.

Latvijā bija zināms kā neofašistiskās Nacionālboļševiku partijas biedrs

Augstākā tiesa (AT) lēma neierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā par aicinājumiem likvidēt Latvijas valstisko neatkarību un teritoriālo vienotību piespriests cietumsods sevi par nacionālboļševiku dēvējošajam Benesam Aijo.

Iepriekš Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Aijo piesprieda cietumsodu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Rīgas apgabaltiesa pērn 19. oktobrī atstāja pirmās instances tiesas spriedumu negrozītu.

Tiesa atzina Aijo par vainīgu Krimināllikuma 81., 82. un 83. pantā paredzētajos nodarījumos, proti, par aicinājumu vērsties pret Latvijas valsti, kā arī par publisku aicinājumu vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Šajā krimināllietā iepriekš noteiktais drošības līdzeklis - apcietinājums - palicis negrozīts, taču Aijo jau gadiem neslēpti uzturas Krievijā, lai gan Latvijā ir izsludināts meklēšanā kopš 2015. gada. Kad Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, viņš aizbēga uz pašpasludināto "Luhanskas tautas republiku", bet vēlāk pārcēlās uz Krieviju.

Kopš 2015. gada februāra Krimināllikums aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs, tādēļ Valsts drošības dienests (VDD) pret Aijo sāka jaunu kriminālprocesu par karošanu Donbasā Krievijas pusē.

2019. gadā Aijo tika aizturēts Jarenskas ciematā, Krievijā, kur viņš bija ieradies, lai atbalstītu vides aktīvistus, kas iestājas pret atkritumu poligona izveidi Šijesas ciemā. Tomēr vēlāk Krievija atteicās Aijo izdot Latvijas varasiestādēm un piešķīra aktīvistam patvērumu.

Aijo savulaik Latvijā bija pazīstams kā neofašistiskās Nacionālboļševiku partijas biedrs, tad iekļāvās tā dēvētās Doneckas republikas Komunistiskajā partijā, bet pašlaik uzturas Krievijā.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu