"Tas bija pretīgi." Cilvēki sociālajos tīklos apspriež Saeimas deputāta izteikumus par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums/LTV/Twitter.com

Ceturtdien, 8. decembrī, Saeima atbalstīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu noraidīt iniciatīvas par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību tālāku vērtēšanu. Lēmums radījis dažādas reakcijas. Iniciatīvas atbalstītāji sociālajos tīklos pauž vilšanos un šausminās par kāda deputāta izteikumiem.

Dziļa vilšanās

Sociālajos tīklos cilvēki izsaka gan vilšanos, gan izbrīnu par to, cik vienkārši, izrādās, ir nepildīt Satversmes tiesas lēmumu. Izskan arī ļoti emocionāli vērtējumi. Dzejniece Inga Gaile raksta: "Mūsu Saeima: Putins ir varmāka, mēs viņu uz Hāgu, viņš ir atbildīgs par genocīdu, BET dažas lietas tomēr pareizi dara.
Ļoti apnikusi šī liekulība."

Māris Sants, kurš jau daudzus gadus dzīvo Anglijā, saka: "Un mani daudzi draugi un daudzi radi joprojām, un joprojām balso par nacionāļiem, zemniekiem, šleseristiem, reģionāļiem un, jo lūk viss cits ir bijis svarīgs mūsu tautai, tikai ne mēs. Tātad, ja Tu esi manu draugu sarakstā, un nākošajās vēlēšanās gatavojies balsot par kaut vai vienu cilvēku, kas ir šeit balsojis "par" tad droši vari mani atdraugot. Negribu ar Tevi NEKO. Ne runāt, ne tikties, pat ne tik daudz kā pazīt. Mēs visi kādreiz stāvējām uz barikādēm. Ja Tu tā gribi balsot, tad negribu ar Tevi pat runāt, jo Latvija TEVIS dēļ ir padarīta nederīga daļai no tiem, kas Latviju patiesi mīl."

"Tas bija šausmīgs teksts"

"Dzīvesbiedru" iniciatīvai ir daudz pretinieku, kā redzams pēc balsojuma – arī Saeimā. Par vienu no iniciatīvas pretinieku izteiksmīgākajām figūrām izvirzījies deputāts Česlavs Batņa no Apvienotā saraksta. Vakardienas Saeimas diskusijā, apspriežot iespēju tālāk vērtēt "Dzīvesbiedru" iniciatīvu, deputāts no tribīnes cita starpā izteicās, ka ir "dabas likumi", ar to domājot, ka pēcnācējus rada vīrietis un sieviete. Deputāts teica: "Paskaidrojiet zinātniski – vai tiešām viena dzimuma dzīvnieciņi var radīt pēcnācējus, kas ir mūsu valsts pastāvēšanas pamatā."

Sociālajos tīklos deputāta izteikums sacēla vētru.

Daudziem zināmu šoku radījis fakts, ka cilvēks agrāk strādājis skolā. 

Sociālajos tīklos turpinās arī diskusija, kāda ir ģimenes galvenā jēga - vairoties? 

Daži komentēja Batņas izteikumus lakoniski.

Daži komentētāji, vērojot notikumus Saeimas tribīnē, noraizējušies ne tikai par vakar redzēto vien. 

Skaidrs ir viens - diskusijas un strīdi ne tikai par "Dzīvesbiedru" iniciatīvu, bet to, ko tās pieņemšana, pareizāk sakot, nepieņemšana izgaismo gan Saeimā, gan sabiedrībā, turpināsies. 

Par ko iestājas iniciatīva

Iniciatīvas mērķis ir Dzīvesbiedru likuma pieņemšana. Tā būtu garantija ārpus laulības savienībā dzīvojošu pāru tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai. Iniciatīvu iesniedza kustība "Dzīvesbiedri", un par to portālā “Mana balss” parakstījās vairāk nekā 23 544 Latvijas iedzīvotāji.

Šīs iniciatīvas tālāku vērtēšanu Saeimā atbalstīja 32 deputāti no partijām "Jaunā vienotība" un "Progresīvie", bet pret balsoja 50 pārējo politisko spēku deputāti. Latvijas Satversmes tiesa Latvijas likumdevējiem ir uzdevusi nodrošināt visu ģimeņu, tai skaitā ārpus laulības kopā dzīvojošo pāru juridisko, ekonomisko un sociālo aizsardzību.

Tieslietu ministrijā ir izstrādāts Civilās savienības likums. Tas darbotos kā tiesisks regulējums, kas dotu iespēju ikvienai personai noslēgt civilo savienību ar citu personu, ar kuru tai ir kopīga mājsaimniecība. Saeimas Juridiskā komisija šonedēļ lēma neturpināt 14. Saeimā skatīt iepriekšējā parlamentā līdz galam neizskatīto Civilās savienības likumprojektu.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu