Horvātija fantastiski atspēlējas, uzveic Brazīliju un iekļūst PK pusfinālā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Neimars piektdien Dohā Pasaules kausa futbolā finālturnīrā guva 77.vārtus izlasē, atkārtojot Pelē rekordu, taču pieckārtējā pasaules čempione Brazīlija ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienos piekāpās Horvātijai.

FIFA 2022

Iepriekšējo meistarsacīkšu fināliste Horvātija bija pārāka pēcspēles sitienos ar 1:1 (0:0, 0:0, 1:1, 11 m - 4:2).

Vārtus papildlaikā Brazīlijai guva Neimars, bet Horvātijai - Bruno Petkovičs.

Vārtu gūšanas momentiem nabadzīgais pirmais puslaiks tika pabeigs ar 0:0.

48.minūtē Josipam Juranovičam netika fiksēta spēle ar roku savā soda laukumā, tomēr tiesnesis Maikls Olivers video atkārtojumā 11 metru soda sitienu nesaskatīja.

55.minūtē Neimara sitienu no soda laukuma vidus atvairīja vārtsargs Dominiks Livakovičs.

66.minūtē Lukass Paketa nokļuva uzbrukuma smailē, bet bija pārāk tuvu vārtsargam, lai pasistu bumbu garām.

76.minūtē pa vārtiem sita Neimars, bet vārtsargs Livakovičs atvairīja bumbu uz stūra sitienu.

80.minūtē Livakovičs atvairīja Paketas kreisajā vārtu stūrī sisto bumbu.

Pagarinājuma 13.minūtē Bruno Petkovičs pie pretinieku soda laukuma kreisā stūra apspēlēja divus brazīliešus, bet Marcelo Brozovičs no soda laukuma līnijas nebija precīzs.

Rezultātu pagarinājuma pirmā puslaika vienīgajā kompensācijas laika minūtē guva Neimars. Viņš saņēma bumbu netālu no centra apļa, pa ceļam uz horvātu vārtiem divreiz izspēlēja "sieniņu" pa kreisi, apspēlēja vārtsargu, driblējot no viņa pa labi, un iesita bumbu vārtu augšējā daļā, neļaujot Bornam Sosam, kurš vārtos centās atvairīt sitienu, novērst vārtu zaudējumu.

Tie viņam bija 77.vārti izlasē, panākot valsts izlases rekordistu Pelē.

Pelē 77 vārtus izlasē guva 92 spēlēs, kamēr Neimars Brazīlijas izlases spēļu kreklu vilcis mugurā 124 reizes.

Izlīdzinājumu 117.minūtē ar sitienu no soda laukuma līnijas panāca Bruno Petkovičs, pēc kura sitiena bumba vārtu kreisajā stūrī lidoja pēc rikošeta.

11 metru pēcspēles sitienos pirmajā sērijā Nikola Vlašičs trāpīja bumbu zem vārtu pārliktņa, bet Rodrigu sitienu labajā stūrī atsita Livakovičs - 1:0 Horvātijas labā.

Lovro Majers arī iesita bumbu vārtu vidū, taču zemāk, kamēr Kazemiru spēcīgi raidīja bumbu vārtu kreisajā pusē - 2:1 horvātu labā.

Luka Modričs raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī, Alisonam lecot pretējā stūrī, un arī Pedru apmānīja vārtsargu, raidot bumbu kreisajā stūrī, 3:2 Horvātijas labā.

Mislavs Oršičs raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī tieši blakus vārtu stabam, bet Markinjoss, kaut arī apmānīja vārtsargu, trāpīja pa vārtu kreiso stabu, uzvarot Horvātijai ar 4:2.

Pusfinālos Brazīlija līdz šim bija spēlējusi septiņas reizes, kamēr Horvātija - divas.

Šīs izlases Pasaules kausa finālturnīros iepriekš bija tikušās divas reizes, un abās apakšgrupu cīņās ir uzvarējusi Brazīlija - ar 1:0 2006.gadā Berlīnē un ar 3:1 2014.gadā Sanpaulu. Pirms astoņiem gadiem divas bumbas Horvātijas izlases vārtos iesita Neimars.

Horvātija finālturnīru sāka ar bezvārtu neizšķirtu 0:0 pret Maroku, pēc tam sekoja 4:1 uzvara pār Kanādu, un apakšgrupu turnīra noslēgumā vēl viens mačs tika noslēgts bez gūtiem vārtiem (0:0) pret Beļģiju. F apakšgrupā horvāti bija otrie un astotdaļfinālā pēc 1:1 120 minūtēs pēcspēles sitienu sērijā ar 3:1 uzvarēja Japānu. Par astotdaļfināla spēles galveno varoni kļuva Horvātijas izlases vārtsargs Dominiks Livakovičs, kurš atvairīja trīs japāņu izpildītos "vienpadsmitniekus".

Brazīlija meistarsacīkšu pirmajā spēlē ar 2:0 uzvarēja Serbiju, abus vārtus, vienus no tiem akrobātiskā lēcienā, gūstot Rišarlisonam. Nākamajā spēlē Kazemīru vēli vārti deva uzvaru 1:0 pret Šveici, bet grupas pēdējā spēlē, pietaupot pamatspēkus, ar 0:1 tika piedzīvots pēdējo minūšu zaudējums Kamerūnai. Astotdaļfinālā Tites vadītās komandas rīcībā atgriezās Neimars, un brazīlieši jau pirmajās 36 minūtēs guva četrus vārtus, ar 4:1 pārspējot Dienvidkoreju.

Zlatko Daličs iepriekšējos mačos tika izmantojis dažādas kombinācijas uzbrukumā ar Andreju Kramariču, Marko Livaju un Bruno Petkoviču priekšā. Zem jautājuma zīmes bija kreisās malas aizsarga Borna Sosas dalība mačā, taču ceturtdien kļuva zināms, ka futbolisti ir gana vesels, lai piektdien dotos laukumā.

Brazīliešiem nevar palīdzēt uzbrucējs Gabriels Žezuss un aizsargs Alešs Teljess, bet bažas radīja arī Aleša Sandru un Danilu gūtie savainojumi, Danilu gan dodoties laukumā pamatsastāvā.

Plkst.21 tiksies Nīderlande un Argentīna. Meistarsacīkstes tiešraidē translē Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Sestdien ceturtdaļfinālos spēlēs Anglija un Francija, kā arī Maroka un Portugāle.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Brazīlijas izlases sastāvs: Alisons Bekers, Danilu Luiss da Silva, Tjagu Silva (kapt.), Markinjoss, Eders Militāu (Alešs Sandru, 106.min.); Kazemiru, Lukass Paketa (Freds, 106.min.), Neimars; Rišarlisons (Pedru, 84.min.), Rafinja (Antonijs, 56.min.), Vinisiuss Žuniors (Rodrigu, 64.min.).

Horvātijas izlases sastāvs: Dominiks Livakovičs; Borna Sosa (Ante Budimirs, 110.min.), Dejans Lovrens, Joško Gvardiols, Josips Juranovičs; Mateo Kovačičs (Lovro Majers, 106.min.), Luka Modričs (kapt.), Marcelo Brozovičs (Mislavs Oršičs, 114.min.); Ivans Perišičs), Andrejs Kramaričs (Bruno Petkovičs, 72.min.), Mario Pašaličs (Nikola Vlašičs, 72.min.).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu