Boriss Džonsons brīdina Rietumus: Nākamā ziema var izrādīties vēl grūtāka nekā šī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Boriss Džonsons.
Boriss Džonsons. Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas bijušais premjerministrs Boriss Džonsons aicina rietumvalstis steidzami meklēt, ko tās vēl var darīt Ukrainas atbalstam, lai izbeigtu Krievijas izvērsto karu jau nākamgad.

Bijušais premjerministrs rakstā izdevumā "Wall Street Journal" uzsver, ka iespējami ātra kara izbeigšana ir "visu interesēs, ieskaitot Krieviju".

Džonsons norāda, ka, lai gan ievērojama finansiālā palīdzība Ukrainai ir "sāpīga" budžeta ierobežojumu apstākļos, "laiks ir nauda, un jo ilgāk tas turpināsies, jo vairāk mēs visi galu galā maksāsim militārā atbalsta veidā".

Džonsons kopš aiziešanas no premjera amata septembrī ir palicis pārliecinošs Ukrainas atbalstītājs. Viņa pēctecis Riši Sunaks, kurš pagājušajā mēnesī apmeklēja Kijivu, ir apņēmies turpināt Apvienotās Karalistes atbalstu Ukrainai.

"Nevar būt vienošanās zeme apmaiņā par mieru pat tad, ja Putina kungs to piedāvātu un pat ja viņam varētu uzticēties, kas tā nav," raksta Džonsons. "Tā kā karš var beigties tikai vienā veidā, jautājums ir par to, cik ātri mēs nonāksim līdz neizbēgamajam secinājumam. Visu interesēs, arī Krievijas interesēs, lai būtu priekškars pār Putina avantūru nolaistos pēc iespējas ātrāk. Nevis 2025.gadā, nevis 2024.gadā, bet 2023.gadā."

Džonsons brīdina, ka nākamā ziema var izrādīties vēl grūtāka nekā šī, jo gāzes piegādes izsīkst valstīs, kas kādreiz bija atkarīgas no Krievijas kurināmā.

"Jo ilgāk Putina kungs turpinās savus bezjēdzīgos uzbrukumus, jo ilgāk turpināsies arī globālā ekonomiskā asiņošana," raksta Džonsons. "Vai mēs tiešām nogaidīsim un ļausim šai lietai peldēt pašplūsmā līdz Putina kungs būs atguvis daļu no savām svirām?"

"Ir pienācis laiks steidzami meklēt, ko vēl Rietumi var darīt, lai palīdzētu ukraiņiem sasniegt savus militāros mērķus vai vismaz padzīt krievus no visām teritorijām, kur tie iebruka šogad. Tas ir vienīgais ticamais pamats, uz kura var sākties saruna par nākotni," norāda Džonsons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu