Erdogans aicinājis Putinu izmantot "graudu koridoru" vairāku preču piegādei (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ierosināja eksportēt pārtiku un citas preces pa "graudu koridoru", vēsta medijs "Meduza".

Tāpat telefonsarunas laikā, kā teikts Krievijas Federācijas prezidenta preses dienesta paziņojumā, tika pārrunāta "situācija Ukrainā", viedokļu apmaiņa "pēc reģionālā gāzes mezgla izveides Turcijā" un "tika skarts arī Sīrijas jautājums".

Turcijas prezidenta birojs paziņoja, ka Erdogans "izteica cerību, ka krīze Ukrainā beigsies pēc iespējas ātrāk".

2. novembrī vēstīts, ka Krievija piekritusi atjaunot valsts dalību tā dēvētajā labības darījumā.

Turcijas prezidents sacīja, ka atjaunotais līgums par prioritāti noteiks graudu sūtījumus uz Āfrikas valstīm, tai skaitā uz Somāliju, Džibuti un Sudānu, jo Krievija paudusi bažas, ka vairums graudu, kas eksportēti kopš pirmo līgumu noslēgšanas jūlijā, nonāk turīgās valstīs.

Krievijas Aizsardzības ministrija skaidro, ka Krievija piekritusi turpināt pildīt savu lomu šajā "labības darījumā" pēc tam, kad no Kijivas saņemtas rakstiskas garantijas, ka Ukraina šo jūras koridoru neizmantos militārām darbībām pret Maskavu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka Krievija varētu atkal izstāties no darījuma, ja Kijiva neievēros sniegtās garantijas.

"Krievija patur tiesības izstāties no šiem darījumiem, ja Ukraina pārkāps šīs garantijas," Drošība padomes locekļu apspriedē pavēstīja Putins.

Krievijas un Ukrainas "labības darījums" tika ar ANO un Turcijas starpniecību noslēgts 22. jūlijā. Pirmais kuģis vienošanās ietvaros pameta Odesas ostu 1. augustā. Saskaņā ar šo vienošanos no Ukrainas eksportēti vairāk nekā 9,7 miljoni tonnu graudaugu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu