Kas ir pasaulē bagātākā ģimene? (4)

Šeihs Tahnūns bin Zajeds Al Nahjans. Foto: @SherazKRajput/Twitter.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Persijas līča al Nahjanu ģimenes bagātība sasniedz 300 miljardu ASV dolāru. Tā ir pasaulē bagātākā ģimene un reizē arī viena no slepenākajām. Biznesa medijs "Bloomberg" aprakstījis, kādas investīcijas pieder bagātākajai ģimenei un kā tā attīsta uzņēmumus.

Al Nahjanu ģimenei pieder futbola klubs "Manchester City", vairākas pilis, tā ir investējusi Īlona Maska kosmosa tehnoloģiju uzņēmumā "Space X", kā arī dziedātājas Riannas uzņēmumā "Savage X Fenty".

Foto: amirraizat/Shutterstock

53 gadus vecais šeihs Tahnūns bin Zajeds al Nahjans ir Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) dibinātāja dēls un nacionālās drošības padomnieks. Al Nahjans atbild par lielāko daļu ģimenes bagātības. 

Ģimenes bagātības neto vērtība sasniedz vismaz 300 miljardus ASV dolāru, aprēķinājis medijs "Bloomberg".

Bagātība pārsniedz Voltonu ģimenes 225 miljardus dolāru. Voltoni izsenis bijuši pasaulē bagātākā ģimene, pateicoties "Walmart" mazumtirdzniecības veikalu ķēdei ASV. 

Precīzu karaliskās bagātības apmēru ir grūti noteikt, jo grūti nodalīt ģimenes un valsts bagātību. Al Nahjanu ģimene AAE valda vairāk nekā pusgadsimtu - kopš AAE neatkarības atgūšanas. Daži īpašumi ir privāti, tomēr daži saistīti ar valsti.

Privātie īpašumi norāda, ka ģimenes bagātība pārsniedz Saūda Arābijas karalisko ģimeni un citus Persijas līča klanus. 

Foto: Reuters/Scanpix

Šeiham Tahnūnam ir džiu-džitsu melnā josta, viņš vada Abū Dabī ieguldījumu fondu ADQ, kā arī valsts galveno aizdevumu iestādi "First Abu Dhabi Bank". Ģimenei pieder ieguldījumu uzņēmums, kura vērtība pēdējo piecu gadu laikā pieaugusi gandrīz par 28 000%. 

Al Nahjanu ģimenes īpašumos ir "Machester City" futbola klubs, vairākas pilis un lielākā daļa Londonas ekskluzīvā Bērklija laukuma. 

Foto: Ron Ellis/Shutterstock

Ģimenes bagātības izaugsme saistāma ar "Royal Group" - plašu uzņēmumu tīklu, kurā nodarbināti vairāk nekā 27 000 cilvēku dažādās jomās, piemēram, finanšu un robotikas. Pēdējo 20 gadu laikā uzņēmums izaudzis līdz 300 miljardu dolāru vērtībai, norāda cilvēki, kas zina uzņēmuma darbību.

Pieaugot al Nahjanu ģimenes bagātībai, pieaug arī viņu ietekme reģionā un visā pasaulē. Šeihs Tahnūns ir atzīts par ģimenes augošās biznesa impērijas galveno vadītāju, kā arī svarīgu politisko emisāru. Šeiha Tahnūna brālis ir AAE prezidents šeihs Mohameds bin Zajeds al Nahjans. 

Foto: AFP/SCANPIX

Šeihi Tahnūns un Mohameds ir divi no sešiem brāļiem, kuru tēvs ir AAE dibinātājs šeihs Zajeds bin Sultāns al Nahjans. Šeihs Mansurs ir AAE premjerministra vietnieks, centrālās bankas priekšsēdētājs un federālā ieguldījumu fonda "Emirates Investment Authority" vadītājs.

"Royal Group" ne tikai iegulda uzņēmumos, bet nodrošina šeiham Tahnūnam pasaules klases šefpavārus un personīgos miesassargus.

Ģimenei pieder trīs superjahtas, tostarp pasaulē lielākā "Azzam".

Foto: Ievgenii Bakhvalov/Shutterstock

"Katru vakaru pie viņa ierodas kāds nozīmīgs uzņēmējs, ārvalstu ieguldījumu fondu investors un darījumu partneris," atklāj privātā kapitāla miljardieris Toms Baraks, kam ir ciešas saites ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Dažu "Royal Group" ieguldījumu vērtība pēdējos gados ir ievērojami pieaugusi. "International Holding Co" (IHC) vērtība pēdējo piecu gadu laikā pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru. Tas ir vairāk vērts par uzņēmumiem "McDonald's Corp", "Nike Inc." un citiem. Tomēr starptautiskie investori ir pauduši bažas par caurspīdīguma trūkumu. 

IHC plāno ieguldīt miljardiem dolāru tirgos, tostarp Indonēzijā, Turcijā un Indijā, sevišķi tādās nozarēs kā pārtika, infrastruktūra un veselības aprūpe, augustā norādīja uzņēmuma izpilddirektors. 

Lai piesaistītu tūristus, al Nahjanu ģimene ir izveidojusi iekštelpu atrakciju parku "Ferrari World", repliku no daļas Luvras muzeja, kā arī Pirmās formulas sacīkšu trasi. 

Foto: Fatseyeva/Shutterstock

Apvienotie Arābu Emirāti, Saūda Arābija un Katara cenšas dažādot savu ekonomiku pirms fosilā kurināmā ēras beigām. AAE atrodas aptuveni 6% no pasaulē zināmajām naftas rezervēm. 

Kā lielākajā daļā jaunattīstības valstu, investīcijas un politika iet roku rokā. Al Nahjanu ģimene nav izņēmums. Šeihs Tahnūns 2021. gadā tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, pēc tikšanās IHC iegādājās 50% akciju no Turcijas atjaunojamās enerģijas uzņēmuma. 

Foto: Reuters/Scanpix

Uzņēmums arī investēja gandrīz divus miljardus dolāru trīs uzņēmumos, kas pieder Indijas miljardierim Gautamam Adani. Tas notika pēc tam, kad valstis parakstīja tirdzniecības darījumu. Savukārt Abū Dabī ieguldījumu fonds ADQ pārņēma vadības amatus Ēģiptes uzņēmumos, lai palīdzētu nostiprināt svārstīgo ekonomiku. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu