Mūrniece uzstāj, ka VAD likumprojekts apstiprināšanai jāvirza nekavējoties (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāte Ināra Mūrniece zvērestu jeb svinīgo solījumu apliecina ar savu parakstu 14. Saeimas pirmās sēdes laikā.
14. Saeimas deputāte Ināra Mūrniece zvērestu jeb svinīgo solījumu apliecina ar savu parakstu 14. Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojekts apstiprināšanai jāvirza nekavējoties, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" uzsvēra līdzšinējā Saeimas spīkere, topošā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Viņa atzina, ka topošās valdības ilgstošā veidošana nozīmē zaudētu laiku, kurā būtu varējis strādāt. "Ir ļoti žēl par aizkavēšanos, bet šajā gadījumā ir noticis tā," secināja Mūrniece.

Vērtējot, vai viņai izdosies sekmīgi pildīt aizsardzības ministra amata pienākumus, Mūrniece atgādināja, ka vēl pirms politiskajām gaitām viņa bijusi žurnāliste, strādājot laikā, kad veidojās Latvijas bruņotie spēki, kam tieši tika pievērsta viņas uzmanība. Savukārt Saeimas spīkera amats pastāvīgi nodrošināja iespēju būt informētai par norisēm aizsardzības jomā.

Mūrniece ir gandarīta par līdzšinējā aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) darbu, virzot VAD likumprojektu, jo ir skaidrs, ka ar esošajiem spēkiem nepietiek nopietnas krīzes gadījumā. Viņa atgādināja, ka Nacionālā apvienība vienmēr iestājusies par obligāto militāro dienestu. Līdz ar to VAD ir būtiska iestrāde, kas jāvirza uz priekšu nekavējoties.

"Nedrīkst zaudēt vairs laiku. Ņemot vērā, ka aizejošā Saeima šo likumprojektu nepieņēma galīgajā lasījumā, par pusgadu nobīdījies pirmais iesaukums. Ir jāiet uz priekšu," uzsvēra Mūrniece.

Viņa cer, ka līdz NATO samitam Viļņā izdosies kopā ar Kanādu līdz brigādes līmenim attīstīt Latvijā esošo NATO kaujas grupu, kā arī nodrošināt pirmo VAD iesaukumu.

Mūrniece arī vēlas, lai viņas darbības laikā izdotos uzlabot civilās aizsardzības sistēmu, jo "x stundā" cilvēkiem jābūt daudz labākai izpratnei, kā pasargāt sevi un ģimenes un kā sniegt atbalstu bruņotajiem spēkiem.

"Ukrainas kara mācības liek uz šo skatīties daudz nopietnāk. Ar 72 stundu somu nepietiek. Jābūt daudz labāk izveidotai sistēmai," pauda politiķe.

Viņa sola nulles toleranci pret koruptīviem un zagšanas gadījumiem bruņotajos spēkos. "Redzam, kur korupcija noveda sākotnēji Ukrainu, kas sākotnēji nevarēja pietiekami aizsargāties. Redzam, ko korupcija nodarīja Krievijas bruņotajiem spēkiem, kas izrādījās kā milzis uz māla kājām. Tā ir sērga, ko nedrīkst ielaist," sacīja Mūrniece, uzsverot, ka jādara viss iespējamais, lai "zagšanas sērga" neizplestos.

Kā ziņots, Saeima šodien lems par uzticības izteikšanu Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa jaunajai valdībai, informē parlamenta Preses dienests.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu