Pētījums: Covid-19 vakcīnskeptiķiem ir par 72% lielāks risks iekļūt nopietnā ceļu satiksmes negadījumā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rihardzz/Shutterstock

Nesen publicētā pētījumā konstatēts, ka cilvēki, kuri atteikušies no Covid-19 vakcīnas, daudz biežāk iekļūst ceļu satiksmes negadījumā, kurā nepieciešama hospitalizācija.

Tas ir papildu pierādījums teorijai, ka vakcīnskeptiķiem bieži vien raksturīga cita veida bīstama antisociāla uzvedība, ziņo portāls "Vice".

"Mēs izvirzījām teoriju, ka atsevišķi pieaugušie, kuri ir tendēti pretoties sabiedrības veselības ieteikumiem, varētu ignorēt arī ceļu satiksmes drošības pamatprincipus," apgalvoja pētījuma autori.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "American Journal of Medicine", tika aplūkoti dati par vairāk nekā 11,2 miljoniem Kanādas provincē Ontārio dzīvojošu iedzīvotāju, kā arī dati no 178 provincē esošajiem medicīnas centriem.

No šiem 11,2 miljoniem iedzīvotāju 84% bija saņēmuši Covid-19 vakcīnu, bet 16% līdz 2021. gada 31. jūlijam nebija vakcinējušies.

No šīs pašas grupas viena mēneša laikā, ko pētnieki pētīja, 6682 cilvēkiem jeb 200 cilvēkiem dienā bija nepieciešama neatliekamā palīdzība nopietnu autoavāriju dēļ. No šiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem 75% bija vakcinējušies, bet 25% - nebija, t. i., nevakcinētajiem risks bija palielinājies par 72% salīdzinājumā ar vakcinētajiem.

Pētnieki norādīja, ka paaugstinātais satiksmes negadījumu risks atbilst miega apnojas riskam un "pārsniedz drošības ieguvumus, ko nodrošina mūsdienu automobiļu inženierijas sasniegumi". Pētījumā arī norādīts, ka šie rezultāti atbilst visām demogrāfiskajām grupām, ienākumu līmeņiem, vecumam, dzimumam un dzīvesvietai, kā arī medicīniskajām diagnozēm un citiem faktoriem.

ASV pandēmijas laikā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits strauji pieauga, tikmēr Kanādā notika pretējais - turpinājās ilgtermiņa tendence samazināties ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitam.

"Bloomberg" Transporta nozares apskatnieks Deivids Zipers izvirzīja teoriju, ka viens no daudzajiem iemesliem, lai gan, iespējams, ne vissvarīgākais, ir tas, ka Kanādas autovadītāji parasti ir mazāk agresīvi un mazāk pārkāpj likumus. Saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem datiem Ontārio ir par 6% augstāks vakcinācijas līmenis nekā ASV iedzīvotājiem kopumā.

Pētnieki īpaši uzsvēra, ka pētījums neuzrāda cēloņsakarību starp vakcīnskeptismu un riskantu braukšanu, taču rezultāti var būt saistīti ar "neuzticēšanos valdībai vai ticības brīvībai, kas veicina gan vakcinācijas izvēli, gan paaugstinātu risku ceļu satiksmē".

Citi skaidrojumi, kā norāda pētnieki, varētu būt "maldīgi priekšstati par ikdienas riskiem, ticība dabiskajai aizsardzībai, antipātijas pret regulējumiem, hroniska nabadzība, dezinformācijas iedarbība, nepietiekami resursi".

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu