"Liktenis izspēlēja nežēlīgu joku." Tallinas zoodārzā piedzimušie leduslāču mazuļi neizdzīvoja pat nedēļu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polārlāči Frīda un Rasputins.
Polārlāči Frīda un Rasputins. Foto: Inari Leiman/Tallinna Loomaaed

Novembra priekšpēdējā nedēļā Tallinas zoodārzā leduslācenei Frīdai piedzima trīs mazuļi. Diemžēl neviens no viņiem nav izdzīvojis, vēsta igauņu medijs "Postimees".

Vājākais no lācēniem dzīvoja tikai vienu dienu. Vēl divi nomira pirms savas dzīves pirmās nedēļas beigām.

Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes veiktās autopsijas un klīniskie pētījumi liecināja, ka polārlāču mazuļu nāves cēlonis ir meningīts un smagajās dzemdībās iegūtā asins saindēšanās.

"Tas ir ļoti negaidīti un skumji," sacīja zoodārza direktors Tīts Marans. "Pēc pagājušā gada neveiksmīgajām dzemdībām visas kļūdas tika ņemtas vērā un ar pastiprinātu uzmanību tika radīti nepieciešamie apstākļi veiksmīgām dzemdībām, taču liktenis izspēlēja nežēlīgu joku. Šoreiz veicām vēl rūpīgāku analīzi, iesaistot labākos ekspertus no Igaunijas un ārvalstīm."

Kā stāsta zoodārzapārstāvis Tonis Tasass, tas ir retums, ka trīs leduslāču mazuļi piedzimtu vienlaikus. Turklāt 

pirmās trīs nedēļas pēc piedzimšanas tiek uzskatītas par viskritiskāko periodu.

"Diemžēl Frīdas un Rasputina pēctečiem neizdevās izdzīvot," saka Tasass.

Pirmie divi mazuļi piedzima ar pusotras stundas starpību, bet trešais - pēc deviņām stundām.

Intervāli starp mazuļu piedzimšanu bija neparasti gari, kas varējis izraisīt skābekļa trūkumu un līdz ar to nervu sistēmas bojājumus.

Normālu dzemdību gadījumā laiks starp mazuļu izlaišanu parasti ir līdz 30 minūtēm, norāda Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes veterinārās klīnikas galvenais ārsts Aleksandrs Semenovs. Visticamāk, tik ilgs dzemdību process, kura precīzs cēlonis joprojām nav zināms, noveda pie jaundzimušo mazuļu ķermeņa novājināšanās. Tas savukārt padarīja tos viegli uzņēmīgus pret vides patogēniem.

Līdzīgu skumju ziņu Tallinas zoodārzam nācās ziņot pagājušā gada decembrī, kad savu jaundzimušo mazuli pirmo reizi zaudēja leduslāči Frīda un Rasputins.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu