Krievi, iespējams, atkārtoti gatavojas ieņemt Kijivu. ISW izvērtē okupantu izredzes (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas galvaspilsēta Kijiva 2022. gada 15. decembrī.
Ukrainas galvaspilsēta Kijiva 2022. gada 15. decembrī. Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi kārtējā izvērtējumā norāda, ka ir ļoti mazticams, ka Krievijai izdotos ieņemt Kijivu, pat ja tā atkal uzbruktu no Baltkrievijas teritorijas.

Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs intervijā izdevumam "The Economist" norādījis, ka krievi gatavo apmēram 200 000 jaunu karavīru un viņš sagaida jaunu Krievijas uzbrukumu Kijivai 2023. gada pirmajos mēnešos.

ISW analītiķi ir pārliecināti, ka atkārtotas ofensīvas gadījumā Ukrainas ziemeļos Krievijas karaspēks 2023. gada ziemā nebūs veiksmīgāks kā 2022. gada februārī.

Institūta analītiķi uzskata, ka Krievijas armija ir ļoti degradējusi un tai nav kaujas spēka,

kāds tai bija, kad Krievija februārī izvērsa pilna mēroga mēģinājumu ieņemt Kijivu un cieta neveiksmi.

ISW arī atzīmē, ka Krievijas karaspēks visā Ukrainā nav spējis nosargāt savus sasniegumus un zaudējis vairāk nekā 70 000 kvadrātkilometru teritorijas kopš padzīšanas no Kijivas pievārtes.

Analītiķi norāda, ka krievi tagad ir sakoncentrējuši savus galvenos spēkus pie Bahmutas, bet tur virzās uz priekšu ne vairāk kā 100-200 metrus dienā.

Tāpat Krievijai joprojām nav pārākuma gaisā un tā ir lielā mērā izsmēlusi savu augstas precizitātes munīcijas arsenālu.

"Tikmēr Ukrainas karaspēks ir sagatavojis nozīmīgus aizsardzības nocietinājumus Ukrainas ziemeļos un tagad ir labāk sagatavots aizsardzībai nekā 2022.gada februārī. Reljefs Baltkrievijas un Ukrainas robežas tuvumā ierobežo manevrēšanas karu, un iespējamie iebrukuma ceļi no Baltkrievijas uz Kijivu iet cauri šaurām vietām Čornobiļas aizlieguma zonai, ko Ukrainas karaspēks jau ir iemācījies aizstāvēt," norāda ISW.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu