Pēc Slovākijas valdības krišanas premjerministra vizīte Latvijā atcelta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pēc Slovākijas valdības krišanu neuzticības balsojumā līdzšinējā premjerministra Eduarda Hegera plānotā vizīte Latvijā ir atcelta. 

Jau vēstīts, ka Slovākijas valdības vadītājam Latvijā bija jāierodas otrdien, 20.decembrī, lai ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pārrrunātu Krievijas īstenoto karu pret Ukrainu, īpaši fokusējoties uz nepieciešamo atbalstu Ukrainai.

Jau rakstīts, ka Hegera vadītā mazākuma valdība ceturtdien neizturēja uzticības balsojumu.

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova tagad vēlas panākt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu sarīkošanu.

Čaputovai vai nu jānosauc jauns premjera kandidāts vai jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas, ja tam piekritīs parlaments.

Čaputova lūdza Hegeru un viņa vadīto kabinetu turpināt darbu pagaidu valdības statusā līdz būs iespējams izveidot jauno valdību, bet norādīja, ka pirmstermiņa vēlēšanas būtu labāks risinājums.

Hegera valdība darbu sāka pērn aprīlī pēc tam, kad iepriekšējais Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs demisionēja saistībā ar asu kritiku par koronavīrusa pandēmijas krīzes vadību un lēmumu iegādāties Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputņik V".

Hegera valdības koalīciju veidoja konservatīvā populistiskā partija "Parastie cilvēki un neatkarīgās personības" (OLaNO), liberālā partija "Brīvība un solidaritāte" (SaS), kā arī partijas "Par cilvēkiem" un "Mēs esam ģimene". Taču septembra sākumā SaS pameta koalīciju, kas zaudēja vairākumu parlamentā.

Opozīcijas partijas, tai skaitā SaS, gāza Hegera valdību, kritizējot to par haotisku vadības stilu un nepietiekamu atbalstu tautai enerģētikas krīzē.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Slovākijā gaidāmas 2024.gada februārī. Pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanai nepieciešams plašs atbalsts parlamentā, ko nodrošināt varētu būt sarežģīti.

Pirmstermiņa vēlēšanas var ietekmēt Slovākijas atbalstu kaimiņos esošajai Ukrainai, īpaši, ja pie varas nāks kreisā opozīcija, kas pašlaik ir sabiedriskās domas aptauju priekšgalā un kritiski vērtē militāro palīdzību Kijivai.

Politiskā satricinājuma dēļ Slovākija var arī palikt bez 2023.gada budžeta, jo līdz šim nav bijis pietiekams atbalsts valdības plānu apstiprināšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu